Den største vitenskapsmann du aldri har hørt om

0
384

En statue i Skottland feirer livet og prestasjoner av James Clerk Maxwell.
(Foto: Зеленый кабинет/flickr)

Visste du at den personen som oppfant farge fotografi var fra Skottland? Så var oppfinneren av farge trekant som danner grunnlaget for RGB-farge-modellen vi bruker i forbindelse med databruk i dag. Så var det mannen som viste sammenhengen mellom elektrisitet og magnetisme, som var den fyren som fant ut hva Saturns ringer var laget av, og utforme modellen for et moderne forskningslaboratorium. Ikke bare gjorde hver av disse utbyggingene kommer fra Skottland, men de kom fra nysgjerrighet, intelligens og hardt arbeid av én mann: James Clerk Maxwell.

Maxwell ‘ s oppdagelser og innovasjoner som danner grunnlaget for vår nåværende forståelse av vitenskap. Uten dem ville vi ikke ha X-stråler eller radio. Faktisk, mange i forskningsmiljøene vurdere Maxwell til å være så betydelige en figur som Einstein eller Isaac Newton. Hans oppdagelse av lover electrodynamics har blitt beskrevet av ledende fysikeren Richard Feynman som “den mest betydningsfulle begivenheten av det 19. århundre.”

Men de fleste av oss har aldri hørt om ham.

BBC har en fascinerende interaktiv tidslinje detaljering liv og arbeid av Maxwell. Fra hans tidlige liv som en skolegutt i Edinburgh gjennom sin grunnleggelse og utforming av Cavendish-Laboratoriet i Cambridge University, et anlegg som er tenkt å være den første forskning og eksperimentering lab ved en institusjon for høyere utdanning. (Tidligere, universiteter tilsynelatende fokusert på teori, mens eksperimentene ble utført i private arbeidsplasser.)

Så hvorfor har Maxwell ‘ s navn er glemt i populære historie?

Om det var hans død i ung alder fra mage kreft, eller at mange av hans funn var først senere kommersialisert i teknologi som radio tall som Heinrich Hertz og Guglielmo Marconi, er vanskelig å si. Det synes også som Maxwell ‘ s ydmykhet ledet ham til å fokusere på hans arbeid, heller enn å engasjere seg i egen markedsføring.

Likevel, BBC utforskning av Maxwell ‘ s imponerende arv er en kraftig påminnelse om både hvor mye en person kan forme historien, og også hvor omfattende og mangefasettert mye av arbeidet med tidlig forskere egentlig var.

Jeg lurer på hva historier om andre store forskere og oppfinnere har vært skjult ved passering av tid og vår egen selektiv, kollektive hukommelse?

Sjekk ut James Clerk Maxwell Grunnlag for å lære mer om sitt arbeid.