Med skadede celler fjernes, mus live 35% lengre. (Kan mennesker bli neste?)

0
126

Forskere brukt mus i middelalderen for å teste deres teori.
(Foto: Global Panorama/flickr)

En sunn menneskelig celle kan dele seg for å erstatte celler som har blitt ødelagt eller skadet ved normal bruk og slitasje. Men naturen har innebygd en mekanisme som hindrer gamle eller ødelagte cellene i å dele uendelig. Når det ikke fungerer, kan resultatet er en kreft svulst, som bare fortsetter å vokse uten grenser. Navnet på den sikre seg mot ukontrollert celle multiplikasjon er mobil senescence, og som vi alder, gamle, senescent celler holde akkumulere.

Det er blitt teoretisert at celler som har nådd en biologisk dead-end er dårlig for oss. Når vi er unge og friske, vårt immunforsvar fjerne dem ut, men som vi alder, dette mobil “søppel” prosessen mister noe av sin effektivitet, og mer senescent celler akkumuleres i ulike vev og organer.

For å se hva som ville skje om vi ga natur en hånd å ta ut søpla, en gruppe forskere ved Mayo Clinic utviklet en måte å fjerne senescent celler fra mus. Behandling for dyrene begynte da de kom til middelalderen — som for en mus er ca 1 år gammel, og resultatene var imponerende. Studien ble publisert i tidsskriftet Nature.

Testen mus hadde en median levetid som var lenger om lag 17 til 35 prosent! Flere organer ble funnet til å fungere bedre når senescent celler ble fjernet, og musene ikke bare levd lenger, men de hadde også en sunnere utseende, var mer aktive i burene sine, hadde bedre hjertefunksjon, og mindre betennelse.

Hva er flott om denne nyheten er ikke bare en lengre levetid; det er utvidelsen av sunn år, ikke en utvidelse av tiden kjempe mot en sykdom.

Studiet gir også noen bevis for at senescent celler fremme veksten av svulster, siden mus behandlet hadde tregere voksende svulster (de hadde fortsatt litt, men de vokste saktere og var dødelig etter en lengre periode).

Dette eksperimentet ser ut til å bekrefte at senescent celler — som er funnet over hele kroppen og i alle organer, er i økende tall som vi alder har en negativ netto innvirkning på helse og lang levetid. Og siden fjerne disse cellene ikke forårsake negative bivirkninger (så langt som vi kan fortelle), det reiser nye muligheter om å utvikle medisiner eller terapi for å utvide den sunne år.

Her er lege Jan van Deursen, leder for biokjemi og molekylær biologi ved Mayo-Klinikken, og senior forfatter av papiret for å diskutere sin forskning: