7 överraskande fakta om Neandertalare

0
1605

Neandertalare var mer lika oss än vi inser.
(Foto: Procy/Shutterstock)

Missuppfattningen av Neandertalare som böjde sig, våldsam, hårig och dum kommer i första hand från våra förutfattade meningar. Ja, även den första skelett rekonstruktion av en Neandertalare, som var böjd och böjde på knäna, visade sig vara resultatet av den franske paleontologen Macellin Boule med hjälp av ben från en gammal hane Neandertalare med svår artrit blandas med bolagets förväntningar på att Neandertalare var mer like än mänskliga-liknande.

Även om vi nu vet felaktiga tänkande som gick in som första återuppbyggnad, det gick fortfarande en lång väg mot scenen för våra “primitiva” kusin. Men det visar sig att Neandertalare var smart, stark, kapabel kusiner som var långt mer som människor än du kanske tror.

Vi vet detta på grund av flera fakta som har kommit fram under de senaste decennierna, och dessa upptäckter är att ändra det gamla men ihållande lögn att Neandertalare var vår dum, mindre kusiner. Det visade sig att de var lika moderna människor på många sätt. Här är några saker du kanske inte visste.

Neandertalarna begravde sina döda och lämnade graven markörer

Studerar cirka 20 gravplatser i västra Europa, har forskare kommit fram till att Neandertalarna ibland begravde sina döda. Denna kan tyckas mindre vid en första anblick, med tanke på hur allvarligt det är vi människor som tar ceremonier och begravningen för de döda. Ja, den traditionen har länge ansetts vara något som endast moderna människor gör. Men Neandertalarna också praktiseras lagen av målmedvetet begrava sina döda, kanske innan kontakten med moderna människor.

Inte nog med att de ibland begrava sina döda, men de kan också ha lämnat blommor och andra allvarliga markörer med sina avlidna.

Smithsonian rapporter:

Från pollen som finns i en av Shanidar gravar, [Smithsonian antropologen Ralph] Solecki en hypotes om att blommorna hade begravts med Neandertalare död — tills dess, sådana begravningar hade varit förknippad endast med Cro-Magnons, den tidigaste kända Homo sapiens i Europa. “Någon i den senaste istiden,” Solecki skrev, “måste ha varierade bergssidan i den sorgliga uppgiften att samla in blommor för de döda.” Dessutom, Solecki fortsatte, “Det verkar logiskt för oss idag som ganska saker som blommor, bör placeras med den omhuldade död, men att hitta blommor i en Neandertalare begravning som ägde rum för ca 60 000 år sedan är en annan fråga.”

Symbolisk gest för att lämna blommor med de döda är i linje med andra beteende som speglar symboliskt tänkande av Neandertalarna, bland annat att dekorera sig med pigment, och smycken med fjädrar och snäckor. Ingen annan primat och ingen annan tidigare mänskliga arten praktiseras begrava sina döda.

“Det finns nya bevis för att Neandertalare var kan utveckla, av sig själva, vissa komplexa symboliska tänkte,” William Rendu, en paleoanthropologist på Frankrikes Nationella Centret för Vetenskaplig Forskning och New York University berättade LiveScience. “De beteendemässiga avstånd mellan Neandertalmänniskan och den anatomiskt moderna människor verkar bli ännu tunnare.”

Neandertalare var fullt kapabel till att med hjälp av eld


Bevis från Neandertalare verktyg och levande webbplatser visar de hade kontrollerad användning av eld. (Foto: Alexandr Shevchenko/Shutterstock)

En kontrollerad användning av eld är en färdighet som sätter människor bortsett från alla andra arter. Det fanns dock en tid när vi inte var de enda arter som regelbundet igång och används bränder. Neandertalare var duktiga på detta, 2011 studie från University of Colorado, Boulder, visade.

Forskarna tittade på 141 öppen spis platser i Europa och konstaterade att den typ av bevis för hållbar användning av brand på varje plats, bland annat brända ben, skörbränd sten artefakter och träkol. Deras slutsats är att Neandertalarna hade ihållande användning av eld från så långt tillbaka som 400 000 år sedan.

Inte nog med att Neandertalarna använda eld för att laga mat, men de har också använt den för att göra material som behövs.

Enligt CU Boulder Idag:

Enligt Villa, en av de mest spektakulära användningsområden för brand genom att Neandertalarna var i produktionen av en klibbig vätska som kallas pitch från bark av björk träd som användes av Neandertalare till haft, eller passa trä-axlar, verktyg av sten. Eftersom det enda sättet att skapa planen från träd är att elda bark peeling i avsaknad av luft, arkeologer gissa Neandertalarna grävde hål i marken, in näver peeling, tända dem och täckte hålet tätt med stenar för att blockera inkommande luft.

“Detta innebär att Neandertalare var inte bara att kunna använda naturligt förekommande självhäftande tandkött som en del av deras dagliga liv, de var faktiskt kunna tillverka sina egna,” Villa sagt. “För dem som säger att Neandertalarna inte har förhöjd mental kapacitet, jag tror att det är ett bra bevis på motsatsen.”

Neandertalarna var mycket skickliga jägare

Neandertalare var inte beroende av insamling för deras försörjning, men visade sig vara exceptionellt jägare med en djup kunskap om de färdigheter som behövs för att fånga upp olika typer av spel samt stark kommunikation att samordna attacker.

Den holländska forskaren Gerrit Dusseldorp konstaterar att även de mest svåra att fånga spel, inklusive vallning djur som är svåra att överraska eller stora, mäktiga djur, alla var på Neanderthal-menyn. Science Daily, kommentera om Dusseldorp forskning, sade: “Att Neandertals var kapabla av att jaga dessa gäckande spel visar att de hade bra koordination och kan kommunicera väl med varandra… Dusseldorp visat att Neandertals, tack vare sin intelligens, även överträffas hyenor på att fånga den starkaste spel.”

I 2011, forskning visade att Neandertalarna var medvetna om migration mönster av renar och tidsinställda sina vistelser på vissa jakt-platser baserat på rörelsen i sina byten.

I form av styrka, Neandertalare var inte att leka med. Smithsonian anteckningar, “Neandertalare ben har en hög frekvens av frakturer, som (tillsammans med sin distribution) är liknande skador bland professionella rodeo ryttare som regelbundet interagerar med stora, farliga djur.”

Människor behövde inte vänta länge för att rasen med Neandertalare

Även om det är känt att den moderna människan parade sig med Neandertalare, den senaste forskningen visar att leka hänt långt tidigare och oftare än vad vi tidigare trott. Så långt tillbaka som 100 000 år sedan, moderna människor flyttar ut från Afrika stött och parade sig med Neandertalare.

Science magazine rapporterar:

Efter den tidiga moderna människan uppstod i Afrika för ca 200 000 år sedan, några lämnade kontinenten och blandas med Neandertals i Mellanöstern eller den Arabiska Halvön, där fossil och verktyg av sten i båda grupperna går tillbaka till cirka 120.000 till 125.000 år. Denna grupp moderna människor gick utdöd, men deras DNA kvarstod i Neandertals att på väg österut för att så småningom bosätta sig i Sibirien. Under tiden, en annan grupp av moderna människan lämnade Afrika mycket senare och korsades med 50 000 till 60 000 år sedan med Neandertals som hade leds söderut från Europa till Mellanöstern. I denna senare invandring, Neandertals korsades med förfäder av levande Européer och Asiater, som sedan spred sig i hela Eurasien. En del av denna grupp av moderna människor har också stött på Denisovaner, plocka upp den DNA som fortsätter än i dag i Melanesians och vissa Asiater.

Vad är ännu inte känt är hur de möten som hände — var de fredliga möten, eller var de räder där en grupp stal kvinnor i en annan grupp?

“Så småningom, genetiker bör kunna visa om överföring av DNA i endera riktningen var främst via män, kvinnor, eller ungefär lika stor andel, men det kommer att krävas mycket mer data innan det blir möjligt, säger Chris Stringer, en professor och en forskningsledare i människans ursprung på Natural History Museum i London, berättade för BBC.

Dokumentären nedan undersöker hur vår studie av DNA-ledtrådar av Neandertalare är att förändra sättet vi förstår våra gamla kusiner.

Parning med Neandertalarna var dåligt för vår hälsa

Medan den genetiska mångfald som kom från dessa möten kan ha sett till att de människor som lämnade Afrika överlevt till modern tid, och det kom till ett pris. Det visar sig att många moderna genetiska sjukdomar som sannolikt kom från Neandertalare sida av familjen.

En studie tittar på bitar av DNA som finns i moderna människor som kan spåras tillbaka till Neandertalarna visar detta arv har en högre risk att drabbas av blodproppar och stroke, depression, hudskador, en benägenhet för nikotinberoende och även undernäring på grund av ojämn tiamin.

“I slutändan, fann forskarna att Neandertalare genetiska varianter var signifikant kopplat till ökad risk för 12 egenskaper, inklusive hjärtinfarkt artär och förtjockning, säger LiveScience.

Dessa egenskaper är relaterade till anpassningar som skulle ha varit till nytta i förhistorisk tid när våra kroppar var som regleras av dygnsrytmen, en väldigt annorlunda kost och behovet av stärkt immunförsvar. Men i dagens moderna värld, en gång fördelaktiga egenskaper är nu problematisk.

Science magazine konstaterar, “Men dock positiva i Pleistocen och att människor som lever under fattiga förhållanden i dag, även immun-öka gener kan ha skadliga effekter i Usa och Europa, där människor möter färre parasiter: [computational biolog Janet] Kelso fann att den arkaiska receptor gener var starkt kopplad till allergier.”

Neandertalarna såg ut efter att sjuka och äldre familjemedlemmar

Det kan vara lätt att anta att för tuff-levande Neandertalare, det skulle vara en alla-för-sig-mentalitet. Men Neandertalarna var kärleksfull familj, ta hand om de skadade, sjuka och äldre.

En nedgrävning grop i La Chapelle-aux-Heliga i Frankrike, den första finns i 1908, avslöjat benen av en äldre man som hade inga tänder och hade försvagande artrit, visar att denna familj tog hand om honom i hans senare år, kanske till och med tugga sin mat för honom. Belägg finns från ben på andra webbplatser upprepa den historia som medlemmar av en grupp Neandertalare måste ha vårdats för personer som drabbats av funktionsnedsättande skador.

Smithsonian noterar ett exempel på ett skelett hittas av arkeolog Ralph Solecki på 1950-talet av en manlig Neandertalare som dog vid en ålder av ca 40 eller 45:

Ett slag mot vänster sida av huvudet hade krossat ett ögonhålan och nästan säkert förblindade honom. Ben på hans högra axel och överarm dök upp skrumpna, mest sannolikt en följd av ett trauma som ledde till amputation av höger underarm. Hans högra foten och nedre högra benet hade också brutits medan han levde. Onormalt slitage i höger knä, fotled och fot visar att han drabbats av skada-inducerad artrit som skulle ha gjort promenader smärtsamt, om inte omöjligt. Forskarna vet inte hur han var skadad men anser att han inte kunde ha överlevt länge utan en hand från sina medmänniskor.

Så inte bara var Neandertalarna listig på att göra verktyg, snabb att anpassa sig till svåra förhållanden, och smart och stark jägare, de brydde sig också för dem inom deras familj till den grad att en medlem kunde leva för (kanske) många år efter en allvarlig skada. Ju mer vi studerar det bevis för att Neandertalare liv, desto mer upptäcker vi deras mjukare sida.

Neandertalarna hade högt, högt tonläge och röster

Nope, de gick inte runt och grymta. Medan de kanske inte har haft särskilt avancerade ordförråd, Neandertalarna kan komplexa tal tack vare närvaro och position i hyoid ben, ett ben struktur som ligger i nacken som stöder roten av tungan. Detta är mycket ben som gör att den moderna människan att artikulera som vi gör.

Ett team av forskare modelleras hur benet arbetat inom halsen av Neandertalarna. BBC rapporterar:

Stephen Wroe, från University of New England, Armidale, NSW, Australien, sade: “Vi vill påstå att detta är ett mycket viktigt steg framåt. Det visar att Kebara 2 hyoid inte bara ser ut som de moderna människor — det var på ett mycket liknande sätt.” Han berättade för BBC News att det inte bara förändrat vår förståelse av Neandertalare, men också av oss själva. “Många skulle hävda att vår förmåga till tal och språk är bland de mest grundläggande av de egenskaper som gör oss mänskliga. Om Neandertalarna hade också språket då de verkligen var mänskliga, alltför.”

Samtidigt som de kunde tala som oss, de inte nödvändigtvis låter som oss. Deras bygga sannolikt gav dem en högre tonläge och ganska hög röst. I denna video, sång experter förklara hur deras stora kistor och hållning sannolikt gjort Neandertalarna ljud:

Jaymi Heimbuch ( @jaymiheimbuch ) fokuserar på bevarandet av vilda djur och animaliska nyheter från hennes hem bas i San Francisco.

 • Publicerad 6 timmar sedan:

  5 citat för att inspirera motståndskraft

 • Inlagd 1 dag, 12 timmar sedan:

  Varför tätningar behöver is?

 • Publicerad 5 dagar, 12 timmar sedan:

  Fåglar med större hjärnor undvika hunter ‘ s gun

 • Publicerat för 6 dagar, 15 timmar sedan:

  11 fakta om nordamerikas tempererade regnskogar