Cannabis kan ge dig överlägsen mörkerseende

0
293

Marijuana kan förbättra din syn.
(Foto: Wiki Commons)

Konventionell visdom föreslår att äta morötter eller andra grönsaker som är rika på vitamin A, kan förbättra ditt mörkerseende. Medan det är sant att A-vitamin är viktigt för en sund syn på tanken att sluka morötter kan faktiskt förbättra din vision är en obekräftad myt.

Men forskare har upptäckt en annan växt som faktiskt kan förbättra ditt mörkerseende: cannabis. Det är rätt, din blodsprängda ögon kanske inte ser mycket friska, men det finns nu tecken på att bli stenad kan förbättra din syn i mörker, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften eLife.

Den huvudsakliga psykoaktiva beståndsdelen i cannabis, THC, ger känslan av att vara påtänd genom att binda till receptorer i hjärnan. En av dessa receptorer är känd som CB1, och det råkar vara så att den mänskliga näthinnan innehåller en hög koncentration av CB1 receptorer. Forskare har därför misstänkt att cannabis har en effekt på ögonen, men detta samband har inte varit väl underbyggd.

För att studera det, ett team av forskare tillämpas syntetiska cannabinoider för ögat vävnad av yngel av den Afrikanska klöst padda. Grodyngel kan tyckas som ett ovanligt val för denna forskning, men som människor, deras ögon också innehålla CB1-receptorer. Avläsningar av grodyngel’ ljuskänsliga retinala gangliecellerna — tagna tack vare fäst elektroder visade på förhöjd aktivitet i närvaro av cannabinoider.

Forskarna placerade sedan grodyngel i en petriskål som var beströdd med svarta märken på utsidan som var formade för att se ut som skuggan av rovdjur. När ljuset har vänt sig ner, grodyngel som gavs cannabinoider var långt mer effektiva på att undvika den skräckinjagande märken.

Studiens författare har gissat att den förbättrade vision hade något att göra med det faktum att den som är upptagen CB1-receptorer orsakade en minskning i antal negativt laddade kloridjoner som reste inuti nervceller. Detta borde göra att membranen att bli hyperpolarized, vilket innebär att mer elektrisk aktivitet.

Naturligtvis, innan du tog upp förväntar sig att skörda de potentiella night vision fördelar, kan det vara bäst att vänta tills denna forskning kan göras i djur närmare anknytning till människor än grodyngel. Visst, som de medicinska egenskaper av cannabis fortsätter att vara utforskade, de studier som kommer att komma.