Hvordan slanger bruke sine haler så smart sluk for intetanende offer

0
444

Halen av dette viper ser uncannily som en lubben edderkopp.
(Foto: Omid Mozaffari/Wikipedia)

Med nesten 3000 arter av slange i verden, er det bundet til å bli et bredt utvalg av jakt metoder blant dem. Men en del av vipers har en spesielt interessant måte å fange et måltid. De bruker sine haler som agn.

Kalles kaudal luring, teknikken er en form for “aggressiv etteraping” — når en art bruker en del av sin egen kropp for å etterligne bytte for det svært dyr den jakter på. Kroppen er en del slanger ha de lett tilgjengelig er endene av halene. Noen bruker halene til å se ut som ormer, luring øgler nær nok slik at slangen kan streik. Andre bruker halene til å se ut som edderkopper til å lokke fugler i slående avstand. Det er også mistanke om at noen slangearter bruk halene å lokke insectivorous pattedyr som for eksempel mus.

For eksempel, Sahara-sanden viper (Cerastes vipera) bruker halen for å etterligne larver. I henhold til en vitenskapelig artikkel av Harold Heatwole og Elizabeth Davison:

Cerastes vipera begraver i sanden slik at bare sin snute og øyne over overflaten. Ved tilnærming av en øgle, det stikker sin karakteristiske merket halen over overflaten og wriggles det i form av et insekt larve. Øgler forsøker å gripe halen er rammet av slangen og spist. I motsetning til mange andre arter som praksis kaudal luring bare som unger, i C. vipera vane oppstår i voksne.

En slange arter som virkelig viser frem hvordan ligner på et insekt en hale som kan virke er den Sørlige death adder (Acanthophis antarcticus), som viser sin trekk i denne videoen:

Kaudal luring er dokumentert oftest blant vipers og pit viper. Men det har også vært vitne til i boas, pytonslanger og andre arter. Her er en video av en juvenil green tree python viser atferd som kan være kaudal luring.

Det er tenkt at luring øker antall møter med byttedyr, og dermed ups oddsen for å fange noe for middag. Typisk oppførsel er bare sett i lys slanger, som fange mindre insectivorous byttedyr, og atferden blir som de blir eldre og bytte til pattedyr byttedyr arter som ikke bryr seg mye for wriggling insekter. Men forskerne er fortsatt å studere atferd, og det har vært vitne til i voksne. Men når voksne gjør det, det reiser spørsmål: Er slangen luring eller er det å gjøre noe annet?

En av de største utfordringene ved å studere kaudal luring er rett og slett prøver å finne ut den bruker mellom ulike arter, og for å fastslå forskjellen mellom wiggling av en hale for å lokke hensikt kontra en rekke andre mulige forklaringer, fra forsvaret eller distraksjon for å kommunisere med potensielle partnere. Å vite nøyaktig hvorfor en slange synes å være wriggling halen er nøkkelen for å forstå atferden og dens bruksområder for arten.

Noen forskere foreslår at kaudal luring er roten til hvordan klapperslange fikk sitt støy-noe som gjør hale, med overgangen fra voksne ved hjelp av wriggling halen bevegelse som en aggressiv strategi til en defensiv advarsel oppstår et eller annet sted langs den evolusjonære reise. Dette er imidlertid en kontroversiell teori. Bare en klapperslange arter har vært vitne til ved hjelp av sin hale som en lokke som voksen: dusky-pygmè klapperslange.


Mørke pygme klapperslange bruker halen som en lokke til seg selv som voksen. (Foto: Kristian Bell/Shutterstock)

Ifølge forsker Bree Putman, “Den eneste klapperslange vi kjenner ikke til å bruke halen (og ikke dens rangle) for både byttedyr fange og for forsvaret i voksen alder er Mørke Pigmy Klapperslange (Sistrurus miliarius barbouri). Denne arten har den minste rangle i forhold til kroppen sin størrelse av alle klapperslanger (Cook et al. 1994), og 50% av voksne i en typisk befolkningen kan ikke produsere tilstrekkelige rallende lyder på grunn av smallness av deres rangler (Rabatsky og Waterman 2005a)! Så disse pigmy klapperslanger, kan være lik hva klapperslange forfedre kan ha så ut og oppførte seg som. Men vi vet ikke sikkert, og debatten fortsetter på hvordan og hvorfor rangle utviklet seg.”

I mellomtiden, en slange arter med en hale veldig åpenbart utviklet seg til å bli brukt som lokkemat har endelig blitt filmet klarer å fange byttedyr gjennom kaudal luring. Spider-tailed horned viper — omtalt øverst i artikkelen, har en hale som ser bemerkelsesverdig lik en fett, saftig edderkopp.

Fra Biosphere Magazine:

“Edderkopp” er en kaudal lokke – en form for etterligning at rovdyr bruker for å lure og lokke intetanende offer innen slående område. Andre slanger har kaudal sluk på halene sine, men ingen har så en edderkopp-aktig utseende. I dette tilfellet, lokke er laget av mykt vev – svært annerledes enn det som keratin-basert haler av den beryktede klapperslange, for eksempel. En hevelse skaper kroppen av “edderkopp”, og forlenget med vekter rundt dette skaper illusjonen av spidery bena.

Viper bruker “spider” på halen for å tiltrekke seg fugler, og det er interessant at det er et triks for at lokale fugler ikke falle for, det er fugler migrere gjennom området som har en tendens til å falle for agn. Her er en video av hoggorm i aksjon. (Rettferdig advarsel: ikke se på hvis du er følsom for jaktscener.)

Enten det er en hale som beveger seg som en orm, eller en som ser overraskende som en edderkopp, mange slangearter dra nytte av taktikk for kaudal luring til å få sitt neste måltid. Neste gang du ser en slange holde helt stille bortsett fra en wiggling halen, du kan bare være om å være vitne til noe interessant!

Jaymi Heimbuch ( @jaymiheimbuch ) fokuserer på viltstell og dyr nyheter fra sin base i San Francisco.

 • Postet 13 timer siden:

  Vintage reise plakater, trykk og lokke av nå-utdødd dyr

 • Postet 1 dag, 8 timer siden:

  Dyr har ikke mandager (unntatt for disse photo contest vinnerne)

 • Postet 4 dager, 5 timer siden:

  Fotograf inspirerer tenåringsjenter til å ta et kamera og få utenfor

 • Postet 5 dager, 14 timer siden:

  ‘Headhunt Revisited’ utforsker en dumdristig reise