8 matvarer du vil aldri gjette ble kunstig farget

0
454

Mye av matvarer som vises naturlig farget er faktisk hue-forbedret hjelp av syntetiske fargestoffer eller kjemisk behandling.
(Foto: Scott Styrke/Shutterstock)

Det er nok ingen overraskelse at de som unaturlig lyse farger, brus, godteri, kake, mikser og frokostblandinger i butikkhyllene er kunstig farget. De rett og slett ikke ser ut som noe som finnes i naturen. Som gjør det lettere å omgå dem hvis du ikke ønsker å spise potensielt helse-skade rød, oransje, gul, grønn og blå mat fargestoffer.

Nå for dårlige nyheter. Disse produktene er de lett å få øye på. Nok av andre matvarer kan virke naturlig, men er faktisk farge-forbedret eller endret gjennom kunstige fargestoffer og kjemisk behandling. Du bare ikke mistenker dem fordi de enten ikke ser urealistisk eller fordi du har alltid sett på dem som farge.

Følgende liste av kunstig farget matvarer kan overraske deg for mange grunner, ikke minst som at de fleste er vanligvis ansett som frisk og uendret akkurat som Naturen har laget dem. Før du bestemmer deg for å slå dem fra kosten din, kan du lese videre. I noen tilfeller, coloring brukes er naturlig, og for resten, ikke-farget versjoner er vanligvis tilgjengelig hvis du vet hvor du skal lete.

Her er noen fakta om åtte matvarer som ikke er den fargen de synes å være.

Ost


Sjansene er at orange cheddar du elsker er kunstig farget. (Foto: george ruiz/flickr)

Osten kommer i oransje og hvit, ikke sant? Vel, ikke akkurat. Sannheten er ost, spesielt cheddar, er naturlig hvit eller lys gul. Gult pigment kommer fra beta-karoten, en fargerik anlegg næringsstoff som er overført fra gress dyrene spiser i deres melk. I det 17. århundre, engelsk cheesemakers skjønte at de kunne skummet av fløten, som inneholder det meste av beta-karoten, og selge det separat for mer profitt. For å holde den gul-oransje fargen som folk forventet, de begynte å legge coloring fra safran, gulrot juice og i dag annatto (en naturlig farge som er gjort fra frø av achiote treet, selv om noen er syntetisk laget). Tradisjonen gjennomført i Amerika, bortsett fra på steder som Vermont, hvor anti-coloring cheesemakers — og hvit cheddar — fortsette å regjere.

Tunfisk


Gassing av fersk tunfisk med karbonmonoksid bidrar til å holde det lyse rødt og behagelig for øyet å fiske elskere. (Foto: Nick Richards/flickr)

At lyse rødt tunfisk biff du feste for middag kan se fersk fra havet, men sjansen er at det var “gassed” med karbonmonoksid, en luktfri, fargeløs, giftig gass som gjør at kjøtt fra misfarges til et tiltalende brun. Faktisk, mange kjøtt gjennomgå denne behandlingen fordi de ikke kommer i matbutikken før den naturlig bruning prosessen begynner. Food and Drug Administration (FDA) sier gassing kjøtt er trygt, men den Europeiske Unionen, Japan og Canada har forbudt praksisen. Deres største bekymring er at det kan brukes til å kamuflere potensielt farlige tunfisk og andre kjøtt som er forbi selger sine-av datoer. Spør din supermarked om kjøtt er farge-forbedret eller vurdere å kjøpe lokalt kjøtt fersk fra gården.

Pickles


For å holde agurk skall fra falming i løpet av deres opphold på butikkhyllene, produsenter ofte legge gult fargestoff for å forsterke sin naturlige farge. (Foto: Marie C Felt/Shutterstock)

Sikker, pickles er naturlig grønn, bare ikke den livlige grønne til at du ofte ser i krukker. For å holde agurk skall fra falming i løpet av deres opphold på butikkhyllene, produsenter ofte legge gult fargestoff for å forsterke sin naturlige farge. Enkelte næringsmiddelbedrifter bruke gurkemeie (en gul spice lagt til karri) og noen bruker tartrazine, en kunstig sitron-gul farge avledet fra kull tjære som kan forårsake mutasjoner i celle DNA. Tartrazine går også under navn FD&C Gule #5 og Gul 5. Les etikettene og velge sylteagurk merker uten tilsatt syntetiske farge. Noen, som Trader Joe ‘ s merke pickles, er dye-gratis. Hvis du ikke kan gi opp din neon grønn dills, sours og søtsaker, velger de som inneholder naturlige fargestoffer.

Appelsiner


Kjøpe appelsiner i sesong eller holde seg til økologiske merker for å unngå kunstige fargestoffer sprayet på peeling. (Foto: MaKo-studio/Shutterstock)

De kalles appelsiner for en grunn. Det er bare det at appelsiner er ikke oransje hele tiden. Tidlig i vekstsesongen før netter begynne å dreie kule, oransje skall er grønn eller i det minste ikke helt oransje nok til å ha visuell appell i produsere midtgangen. Det er derfor noen dyrkere ser for året salg spray skinn med Sitrus, Røde #2, en kunstig fargestoff godkjent av FDA for å gi appelsiner forbruker-tiltalende pop av sin navnebror farge. Dessverre, som mange syntetisk mat, fargestoffer, dette er potensielt skadelig for menneskers helse. For å unngå å få for mye oransje i appelsiner, kjøpe økologisk merker (som ikke tillater fargestoffer), eller velg de voksne i California eller Arizona (to stater som forbyr Sitrus Røde #2).

Wasabi


Er dette ekte wasabi? Kanskje ikke, hvis du kjøpte det i butikken. (Foto: kungverylucky/Shutterstock)

Her er en liten dose av farge virkeligheten for sushi-elskere. At ballen av grønn wasabi ved siden av sushi-ruller er ikke helt grønn. Faktisk, det er ikke selv virkelig wasabi. Ekte ting er laget av rist roten av Wasabia japonica plante, som er vanskelig å vokse og utvikle — og er derfor meget sjeldne-og kostbare å tjene. Det billigere alternativ — hva de fleste av oss tenker på som wasabi — er faktisk en blanding av pepperrot, sennep, syntetiske grønn konditorfarge og andre kjemikalier som ofte kommer i pulverform og er blandet med vann i en lime.

Tørkede aprikoser


Svoveldioksid er ofte brukt til å holde tørkede aprikoser lyse oransje og visuelt appetittvekkende. (Foto: miheco/flickr)

Lyse oransje og deilig, tørkede aprikoser virke som en sunn måte å tilfredsstille din søt tann. Bortsett fra at de oransje lysstyrke er trolig et tegn på at de ble behandlet med svoveldioksid før tørking for å holde dem fra å slå brun. Denne illeluktende gass øker også holdbarhet og bevarer smak. Hvis du er sensitiv til sulfites eller bare ønsker å unngå potensielt giftige kjemikalier i mat, opt for mindre fargerike økologiske merker og les alltid etiketten. Hva gir du opp i røre, vil du sannsynligvis få i helse og ernæring.

Syltet ingefær


Tradisjonelt, syltet ingefær er hvit eller svakt rosa. Men, de fleste kommersielt produsert syltet ingefær er kunstig farget med FD&C Red #40. (Foto: mama_mia/Shutterstock)

Falske grønn wasabi er ikke den eneste sushi-relaterte farge bedrag. Som syltet rosa ingefær serveres til å rense ganen ikke er naturlig nok ganske så rosa. Tradisjonelt, syltet ingefær (gari) er hvite eller svakt rosa, på grunn av den pickling prosessen. Men, de fleste kommersielt produsert gari i dag er kunstig farget med FD&C Red #40 (også kalt Røde 40 eller Allura Red), som er laget fra syntetiske steinkulltjære. Det er noen bevis for det kan føre til ADHD-lignende oppførsel i enkelte barn, men det har ennå å bli utestengt av FDA.

Laks


Oppdrettsfisk laks er gitt næringsstoff tilsetningsstoffer i fôret for å gjøre dem ser mer ut som sine oransje-rosa wild søskenbarn. (Foto: Boca Dorada/flickr)

Vill laks svømme havene beite for krepsdyr, plankton og alger som inneholder naturlig forekommende fargerike karotenoid plante pigmenter som canthaxanthin og astaxanthin. Disse mikronæringsstoffer gi laks kjøtt (samt hummer og reker skjell) sin naturlig oransje-rosa farge. Oppdrettslaks, skjønt, er matet en kunstig soya og mais-basert kosthold uten disse naturlige pigmenter, noe som etterlater dem ganske blottet for farge. For å hindre at forbrukere fra å slå opp nesen på pallid kjøtt, laks bønder legg til syntetiske canthaxanthin og astaxanthin til deres fôr for å øke color appell. Den helsemessige effekten av disse tilsetningsstoffene er fortsatt studert, men du vil kanskje gi avkall oppdrettslaks i favør av viltfangede når du kan — og ikke bare av den grunn. Eksperter sier oppdrettslaks er også mindre næringsrik fordi fisk som fôres unaturlig dietter og fordi deres overfylte forholdene er en yngleplass for miljøgifter og sykdom.