Ironwood verlaat deal met AstraZeneca voor lesinurad, ooit hoopten op een jicht blockbuster

0
42

Ironwood Pharmaceuticals heeft besloten om weg te lopen van haar 2016 deal te licentie AstraZeneca miljard dollar jicht behandeling lesinurad in de VS, na de slechte prestatie van de drug, als Ironwood zet zijn opmars naar de splitsing in twee aparte beursgenoteerde bedrijven volgend jaar.

“Na het initiëren van de lesinurad markt tests in het begin van 2018 en het beoordelen van de resultaten in juli, hebben we besloten tot het beëindigen van onze licentieovereenkomst met AstraZeneca in zijn geheel,” Ironwood CEO Peter Hecht zei in een verklaring, naast het bedrijf in het tweede kwartaal de financiële resultaten. “Deze actie is niet lichtvaardig genomen, maar het is een belangrijke beslissing is dat we geloven dat ons in staat stelt kapitaal reserveren om het hoogste rendement kansen en groei mogelijk te maken,” voegde hij eraan toe, met de beslissing die van kracht zes maanden na de kennisgeving. “We zijn bezig om ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van lesinurad voor patiënten en artsen tijdens de opzegtermijn.”

Ironwood zei dat het verwacht te slaan $75 miljoen tot $100 miljoen in 2019 bedrijfskosten met het verplaatsen en ook plannen voor de aanleg uit ongeveer 125 medewerkers, meestal veld en vertegenwoordigers.

De Cambridge, Massachusetts gevestigde bedrijf had overgenomen van het exclusieve AMERIKAANSE rechten op lesinurad, of Zurampic, voor $100 miljoen upfront, na de drug December 2015 goedkeuring van de FDA voor de behandeling van hyperurikemie geassocieerd met ongecontroleerde jicht. Ironwood zouden zijn geweest op de haak voor milestone betalingen tot $165 miljoen, plus royalty ‘ s.

GERELATEERD: Ironwood te slanken, opgesplitst in 2 verschillende bedrijven

AstraZeneca, ondertussen had ondertekend een $1,26 miljard deal te verwerven Ardea Biosciences, met lesinurad als lood, fase 3 van het product, in 2012. Het bedrijf en analisten zagen blockbuster potentieel voor het geneesmiddel, inclusief door middel van koppelingen met generieke medicijnen zoals decennia-oude uric acid reducer allopurinol, dat het ook in licentie gegeven aan Ironwood als de vaste-dosis combinatie Duzallo.

Echter twijfels over de lesinurad het veiligheidsprofiel hield aan de goedkeuring van de FDA, met een lagere dosis die een black-box-waarschuwing voor potentiële nierfalen, alsmede de vereisten voor postmarket studie in de renale en cardiovasculaire gebeurtenissen. Daarnaast is de drug had gemist alle primaire eindpunten in drie late-fase studie.

In Mei, Ijzerhout bekend van zijn plannen op te splitsen in twee, spinnen uit een aantal van haar R&D programma ‘ s gericht op wees ziekten, met inbegrip van de fase 2 van de bloedstroom drugs praliciguat en olinciguat.

Ondertussen, de afgeslankt Ironwood zou doorgaan marketing behandelingen voor gastro-intestinale ziekten, jicht en pijn in de onderbuik, zoals Linzess, in samenwerking met Allergan, alsmede het continueren van de fase 3-ontwikkeling van de IW-3718 in gastro-oesofageale reflux ziekte.

Hecht zei Ironwood zag ongeveer 25% jaar-op-jaar groei in omzet vorig kwartaal tot $81 miljoen, deels als gevolg van de sterke Linzess vraag in prikkelbare darm syndroom, en het bedrijf blijft op schema voor de gesplitste gepland in de eerste helft van volgend jaar.