PARP-hämmare visa löfte för behandling av ALS och andra hjärnskador

0
61

Astrazenecas Lynparza och Tesaro är Zejula—en del av en framväxande klass av cancer läkemedel som kallas PARP—hämmare på marknaden och används för att behandla äggstockscancer med survival. Nu har ny forskning från University of Pennsylvania tyder på att denna klass av läkemedel kan vara användbara vid behandling av vissa sjukdomar i hjärnan också.

PARP-hämmare undvika felplacering av ett specifikt protein som har varit inblandad i amyotrofisk lateral skleros (ALS) och frontotemporal degeneration, Penn teamet. På så sätt förhindrar det onormala proteiner klumpar som är ett kännetecken för dessa och andra sjukdomar i hjärnan.

Det skadliga proteinet, som kallas TDP-43, bildar klumpar när det är utanför cellkärnan. Proteinet binder med en molekyl som kallas poly(ADP-ribos) (PAR), och eftersom tiden går, de bildar skadliga strukturer i hjärnan som kallas stress granulat. Penn team fann att PARP-hämmare förhindra PAR från genereras, som skär ner på TDP-43 skadliga effekter, enligt ett uttalande.

Laget gjorde upptäckten genom att testa PARP-hämmare på odlade celler. De observerade en nedgång i den ackumulering av TDP-43, rapporterade de i tidskriften Molecular Cell.

RELATERAT: Orion tar repurposed hjärtsvikt läkemedel i fas 3 för ALS

“Vad var det som lockade mig om att fullfölja denna väg var löftet av små molekyler som angriper sjukdomen process av TDP-43,” sade huvudförfattaren Leeanne McGurk, Ph D., som är forskarassistent vid Penn, i ett uttalande.

Det fortsätter att vara starkt intresse för nya kandidater att behandla ALS, trots vissa besvikelser i området. I juni, Flex Pharma drog ut i en fas 2-studie av sin muntliga ALS kandidat på grund av tolerabilitet frågor, till exempel. Men inte lång tid efter att Biogen slog en sek 535 miljoner itu med AliveGen att utveckla en ALS läkemedel som mål myostatin, som reglerar muskel funktion. Och RNAi high-flyer Alnylam sade nyligen att det är på väg att gå in i kliniska prövningar av ett eller flera läkemedel som mål ALS.

Även om ingen testar PARP-hämmare i neurodegenerativa sjukdomar riktigt ännu, ny klass av läkemedel är att väcka intresse för dess potentiella nytta bortom äggstockscancer. I juni, Pfizer vann prioriterad granskning av FDA för dess PARP-hämmare, talazoparib, i BRCA-muterade, HER2-negativ bröstcancer. Under tiden, forskare vid Yale är att undersöka PARP-hämning i sällsynta, ärftliga cancerformer, och en grupp i STORBRITANNIEN upptäckte att den klass läkemedel kan också vara effektiva mot svåra att behandla hjärntumörer.

Penn forskare tror PARP-hämmare kan enkelt finjusteras för användning i hjärnan. “Med tanke på bristen av alternativ behandling, vi är glada genom dessa experiment som hjälper till att klargöra de molekylära händelser som kan leda till nya behandlingsmetoder,” sade samarbete team-ledare Nancy Bonini, Ph D., biologi professor vid universitetet.