Artios tassen $84M aan de proef next-generation DNA-schade response drugs

0
53

Artios Pharma heeft verhoogd $84 miljoen (£65 miljoen) om DNA-schade response (DDR) programma ‘ s naar klinische proof-of-concept. De serie B ronde ziet meer grote namen beleggers geef geld aan onderzoekers die eerder werk op PARP-remmer Lynparza zet DDR op de kaart.

Cambridge, UK-based Artios ontstond in 2016 met DDR-programma ‘ s in licentie van Cancer Research Technology, een C-pakket dat ontwikkeld Lynparza aan KuDOS Pharma voor AstraZeneca knapte het op en 36 miljoen dollar van investeerders, waaronder SV Gezondheid van de Beleggers en de VC vleugels van AbbVie en Merck KGaA. Twee jaar later, Artios heeft geavanceerde programma ‘ s om de punt moet een verdere $84 miljoen voor het plaatsen van een duw in de kliniek.

Andera Partners van het fonds, voorheen bekend als EdRIP—en LSP led van de ronde met de steun van collega-nieuwe geldschieters Pfizer Ventures en Novartis Venture Fund. Bestaande aandeelhouders Arix Bioscience, SV Gezondheid Beleggers, M Ventures, IP-Groep en AbbVie Ventures heeft ook bijgedragen aan de serie B.

Het syndicaat is ondersteuning bankroll de ontwikkeling van kleine moleculen DDR drugs, met inbegrip van een lead kandidaat die doelen DNA-polymerase theta (Polθ). Artios’ interesse in Polθ rust op het bewijs van zijn rol in een DNA-repair pad en de opregulatie in een bereik van solide tumoren. Dit bewijs suggereert Polθ remmers kunnen selectief de kankercellen te doden door het verstoren van een DNA-reparatie-proces die ze nodig hebben om te overleven. Het combineren van de remmer met chemotherapie of radiotherapie kan verdere kiezen van de werkzaamheid.

Artios’ Polθ remmer en andere programma ‘ s te volgen in grote lijnen dezelfde aanpak als PARP-remmers, maar ga na verschillende enzymen die betrokken zijn bij DNA-reparatie. Deze enzymen gezamenlijk een grotere rol spelen in het DNA te repareren dan PARP, maar werden over het hoofd gezien in eerste instantie te wijten aan de technologische beperkingen. Die barrières zijn gedaald in de afgelopen jaren als assays en cel-gebaseerde technologieën voor geavanceerde, waardoor Artios voor het bouwen van een DDR-pijpleiding buiten PARP.

De mix van een ervaren team, gevalideerd overkoepelende concept en de nieuwe doelen heeft bewezen aantrekkelijk voor investeerders.

“Artios vertegenwoordigt een unieke kans om een echt wereld klasse biotech bedrijf. LSP heeft gewerkt met Artios’ team voor de KuDOS die ontwikkeld olaparib, de eerste goedgekeurde PARP-remmer en het wordt gebruikt in de eierstok-en borstkanker, het creëren van een miljard dollar van de markt,” Rene Kuijten, managing partner bij LSP, zei in een verklaring.