AbbVie bygger fallet för potentiella psoriasis blockbuster risankizumab inför beslut

0
24

AbbVie har publicerat en analys av patientrapporterat resultat från fas 3-studier av risankizumab. Analysen bygger ut bevis till stöd för IL-23-antikroppar före en förväntad godkännanden som kommer att klara det till hertig ut för psoriasis marknad.

Risankizumab kom genom fas 3-prövningar förra året, vilket ger AbbVie data till fil för godkännande på båda sidor av Atlanten. Med risankizumab arbetar sin väg genom processen, AbbVie har fortsatt att gå igenom uppgifterna i jakt på guldkorn som hjälper skiljer läkemedel från etablerade och nya rivaler som säljs av Eli Lilly, Johnson & Johnson och andra företag.

Analysen fokuserade på patientrapporterat utfall samlades över tre fas 3-studier som ställs risankizumab mot J&J: s Stelara och AbbVie egna Humira. En poolad analys av data från de två Stelara prövningar fann att signifikant fler patienter som fick risankizumab rapporterade att vara fri från smärta, rodnad och andra symtom på psoriasis. Efter ett år, 56% av patienterna i risankizumab arm var symptomfria, jämfört med 30% i Stelara kohort.

AbbVie såg även en statistiskt signifikant skillnad i patient-redovisade åtgärder av ångest och depression. Efter 16 veckor, patienter som fick risankizumab rapporterade nedgångar i ångest och depression 3 poäng och 2,7 procentenheter, på 21-punkt self-assessment scale. Patienter i Stelara gruppen rapporterade förbättringar också, men de föll kort av de som ses i risankizumab grupp.

Andra analyser som kommer från fas 3-studien som jämförde risankizumab till AbbVie är ståndaktiga Humira. Dessa analyser kopplade risankizumab att statistiskt signifikanta förbättringar i fråga om livskvalitet och i vilken utsträckning hälso-problem som stör förmågan att arbeta.

AbbVie är patientrapporterat utfall cement intryck av att risankizumab är mer effektiva vid behandling av psoriasis än Stelara och Humira. Den större, obesvarad fråga är om risankizumab är mer effektiva än mer nyligen godkända behandlingar såsom J&J: s Tremfya, den enda godkända IL-23 drog, och Lilly IL-17 antikropp Taltz. Cross-rättegången jämförelser av läkemedel föreslår att risankizumab har det egna, åtminstone, och det har en mindre betungande doseringsschema på sin sida också.