Är Moderna prepping för biotech s största någonsin IPO?

0
17

Redan cash-rika, Moderna Therapeutics planerar en börsintroduktion för att utöka sina resurser ännu mer och driva sin messenger-RNA-baserade läkemedel genom utveckling.

En STAT rapport att hänvisa till personer som är bekanta med sak—tyder på Moderna kan vara bara några veckor bort från Wall Street debut och har behållit Goldman Sachs, JP Morgan och Morgan Stanley för att hjälpa till med processen. Det tillför dock att planeringen är fortfarande i ett tidigt skede och IPO kan ta lite tid att ordna.

Moderna—en av en utvald grupp av kommanditbolag “unicorn” biotech-företag med värderingar över $1 miljarder euro—har varit spektakulärt framgångsrika i att höja kontanter genom privata omgångar, inklusive en $500 miljoner i serie G i februari som gav $1,4 miljarder på banken och tog sin övergripande fundraising stämmer norr om sek 2 miljarder.

Som följdes några månader senare av en $125 miljoner euro top-up från Merck & Co. för ett KRAS-riktade cancer vaccin allians som tog Cambridge, Massachusetts-baserade unicorn värdering upp till cirka sek 7,5 miljarder, och det är nu letar efter en efter BÖRSINTRODUKTIONEN värderingen av mer än $10 miljarder euro, säger STAT—vilket skulle göra den till den största någonsin IPO för ett bioteknikföretag.

Med 21 mRNA kandidater i utvecklingen och 10 i kliniska prövningar, Moderna museet, kommer att behöva djupa fickor att avancera i sin pipeline, som för närvarande leds av AstraZeneca samarbetar AZD8601, en VEGF-EN drog som är i fas 2 för hjärtsvikt, liksom att bygga tillverkning infrastruktur som är avgörande för dess långsiktiga planer.

I juli öppnade bolaget en 200.000 kvadratmeter produktionsenhet i Norwood, Massachusetts, för att leverera material för sina kliniska prövningar program till en beräknad kostnad av $110 miljoner, med potential att växa ytterligare när det närmar sig kommersialisering skede.

Följande AZD8601 i pipeline är fas 1 vacciner mot cancer och virusinfektioner som chikungunya och Zika, samt prekliniska kandidater för sällsynta sjukdomar, inklusive Fabrys sjukdom och fenylketonuri.

Förra året, Moderna museet, berättade FierceBiotech det hade beslutat att byta från dess venture-baserade R&D-modell, med separata affärsenheter som fungerar som silos, till ett terapeutiskt område modell med fokus på infektionssjukdomar, immuno-onkologi och sällsynta sjukdomar.

Flytten följde en serie artiklar i media förra året ifrågasätta dess höga värdering och, att döma av fundraising sedan, togs väl emot av investerarna.