Atreca tassen $125 MILJOEN als vaste tumor proef komt in zicht

0
10

Atreca heeft verhoogd $125 miljoen uit om haar R&D activiteiten. De C-serie ronde komt als Atreca versnellingen omhoog om de voorsprong vaste tumor van de drug in de kliniek en het vergroten van de capaciteit van de geïndustrialiseerde ontdekking motor heeft opgebouwd in de afgelopen zeven jaar.

Californië Atreca gevestigd zijn referenties van de afgelopen paar jaar door middel van VC rondes die extra $91 miljoen euro naar de schatkist en trok de steun van investeerders, waaronder GlaxoSmithKline en de Bill & Melinda Gates Foundation. GSK en de Gates Foundation begonnen met het werken met Atreca, ook als vooraanstaande farma bedrijven zoals Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer en Sanofi.

Atreca trok de aandacht op de kracht van de nieuwe aanpak voor drug discovery, die peilt naar de B-cel reacties op het identificeren van nieuwe antistoffen en de doelen die zich met hen.

“Het vermogen om te ontdekken roman antilichaam-target paren verandert de traditionele drug discovery-proces op zijn kop,” Atreca CEO John Orwin zei. “In plaats van te starten met een doel en dan bedrijven die zich in uitzoeken van de beste manier om drugs te halen, starten we met het reageren patiënten en wat het immuunsysteem aan ons geopenbaard.”

Orwin, de voormalige SVP oncologie aan Genentech, kwam Atreca in April na de toonaangevende Relypsa van $1,5 miljard overname door Vifor Pharma. De afspraak terug Orwin de oncologie ruimte en zet hem in de kosten van het begeleiden van Atreca via het volgende stadium van haar evolutie.

ATRC-101 is in de voorhoede van de ontwikkeling van de Atreca. Orwin en zijn collega ‘ s nog om te maken de doelstelling van het antilichaam, zei alleen dat het werkt voor de behandeling van vaste tumoren door de stuurprogramma-antigeen betrokkenheid. Meer details zullen ontstaan als Atreca vooruitgang van de drug, die naar verwachting in de ziekenhuizen tegen het einde van volgend jaar.

Atreca verloopt eerder stadium kandidaten met verschillende mechanismen, ook, en is van plan om haar pijplijn gevuld door het uitbreiden van de mogelijkheden en het vergroten van het aantal diermodellen in die tests zijn antilichamen.

Zo ver, Atreca de slinger van de ontdekking van de motor heeft ontdekt meer dan 1.000 antilichamen. Sommige van deze, zoals de ATRC-101, hebben direct effector functies, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik als therapeutische monoklonale antilichamen. Anderen specifiek binden aan tumoren, maar hebben weinig tot geen effect op kankercellen. Atreca wil partner zijn van deze antilichamen.

“Een van de prioriteiten is partner van sommige van die antilichamen met nieuwe technologieën als bispecifics, zoals antilichaam-drug conjugaten, mogelijk in de AUTO-T-ruimte, T-cel engagers. In wezen, hebben we de inhoud met deze nieuwe antilichaam-target paren waarvan wij denken dat het gecombineerd wordt met de juiste technologieën kunnen maken van veel waarde,” Orwin zei.

Deal-making activiteiten in de afgelopen maanden suggereert dat voorstel kon resoneren met bedrijven die eigen roman modaliteiten. Bluebird bio, bijvoorbeeld, samen met Gritstone en Regeneron laatste maand om toegang te krijgen tot nieuwe doelen en antilichaam-targeting voertuigen te gebruiken met de cel therapie platform.

De serie C-financieringsronde werd geleid door de nog steeds anonieme “de grote AMERIKAANSE basis, de gezondheidszorg, gericht fonds” dat heeft bankrolled Atreca opkomst. Collega bestaande financiers Wellington Management en Aalscholver Asset Management bijgedragen, ook als nieuwe investeerders het aisling Kapitaal, Boxer Hoofdstad van het Tavistock Group, EcoR1 Kapitaal, Redmile Groep, Samsara BioCapital en Tekla Capital Management.