Gilead kranar gen redaktörer på Precision Biovetenskaper för hepatit B bota utveckling

0
22

Gilead Sciences är att driva en ny väg mot hepatit B-behandling, samarbetar i gen terapier som syftar till att eliminera virus infektioner i vivo med hjälp av Precision Biovetenskaper’ genome redigering plattform.

Gilead kommer att helt och hållet finansiera insatser och köra kliniska prövningar, medan Precision kommer att vara ansvarig för tidig utveckling, formulering och prekliniska arbete. Precision är tänkt att ta emot totalt delbetalningar upp till $445 miljoner euro, plus differentierad royalties följande kommersialisering.

Nuvarande HBV behandlingar som kan hämma virusreplikationen, men att de inte helt klart ut-virus infektion är kovalent slutna cirkulära DNA, eller cccDNA, gör det möjligt för HBV-replikation för att starta om behandlingen avbryts.

Precision är ARCUS redigering plattform kommer från en naturlig enzym som kallas en målsökande endonuclease, som kan rikta långa sekvenser och används för att infoga eller ta bort DNA. Durham, North Carolina-baserade företaget är helt syntetisk version kan vara utformade för att lokalisera och störa särskilt sekvenser och minimera off-target effekter.

Gilead är preliminära, för in vitro-studier med hjälp av ARCUS nucleases har visat betydande aktivitet mot cccDNA och integrerad HBV-DNA i mänskliga leverceller, biotech sade i ett uttalande.

“Gilead s bota-baserad metod för att hepatit B är omfattande och spännande”, säger Precision är chief scientific officer, Derek Jantz. “Detta är ett utmärkt program för att vår teknik, som har gjort betydande framsteg mot terapeutiska in vivo-redigering i relevanta modeller under det senaste året.”

RELATERAT: Precision Biovetenskaper väskor $110 för att ta off-the-shelf BIL-T till människor

Tidigare denna månad, Precision utökat sitt samarbete med University of Pennsylvania fokuserat på att in vivo-gen editering. De tre år som projektet omfattar tre gen knockout program och upp till tre knock-in eller gen program reparation, inklusive studier på primater modeller innan bedriva kliniska prövningar.

Och i somras, Precision upp $110 miljoner att flytta sin off-the-shelf BIL-T-cancer behandling i kliniska prövningar, med Gilead som deltar i serie B-runda. Precision: s plan är att använda ARCUS för att skapa en BIL-T-terapi från T-celler från friska givare, inte cancer patienter. Bolagets tidigare investerare inkluderar venBio och VC armar av Amgen och Baxter.