José Baselga avgår från MSK över utlämnande kontroverser

0
46

José Baselga, M. D., Ph D., har avgått från Memorial Sloan Kettering (MSK) Cancer Center i spåren av en rapport om hans underlåtenhet att avslöja sina finansiella kopplingar till narkotika utvecklare i forskningsrapporter. Baselga inramade hans avgång som ett försök att stoppa nyheterna från att bli en distraktion för MSK.

New York Times och ideella newsroom ProPublica bröt nyheter Baselga avslöjande förfaller under helgen och var först med att täcka hans avgång. Baselga detaljerade skäl för sin avgång i ett brev till MSK VD Craig Thompson, M. D.

“Jag fruktar att min fortsatta roll ledande kliniska vård och forskning kommer att bli alltför mycket av en distraktion till sjukhuset,” Baselga skrev in sin avskedsansökan brev. “Jag tar fullt ansvar för att inte göra lämplig information i vetenskapliga och medicinska tidskrifter och vid professionella möten.”

Ett efterföljande e-postmeddelande från Thompson att personalen på sjukhuset föreslår Baselga situation har varit en distraktion för MSK under de senaste dagarna. Thompson noteras att frågor om Baselga ekonomiska band till företag “har skapat oro från gemenskapen, vår personal och viktigast av allt våra patienter och familjemedlemmar.”

RELATERAT: Top cancer forskare kallas ut för att inte avslöja konflikter i medicinska tidskrifter

Dessa problem kan ha försvunnit över tid, vilket frigör Baselga att få på med ledande kliniska vård och forskning på MSK. Men Baselga och MSK istället kvävas situationen i sin linda. Diskussionen om huruvida detta svar är i proportion till de överträdelser är sannolikt att mullra på, med starka känslor som uttrycks av båda sidor.

Som en erfaren läkare som spelade en viktig roll i utvecklingen av cancer care, Baselga avgång är ett slag mot området. Å andra sidan, såsom hög profil läkare måste ses till att vara öppna för att bygga upp allmänhetens förtroende och ett föredöme för nästa generation av läkare.

Lisa DeAngelis, M. D., en neuro-onkolog, är som att fylla läkare-in-chief inlägg som lämnats av Baselga på tillfällig basis. MSK är nu inställd på att söka efter en permanent efterträdare till Baselga.