José Baselga ontslag uit MSK over openbaarmaking controverse

0
56

José Baselga, M. D., D. Ph., heeft ontslag genomen uit het Memorial Sloan Kettering (MSK) Cancer Center in het kielzog van een rapport over zijn niet vrijgeven van zijn financiële banden met drug-ontwikkelaars in onderzoek. Baselga ingelijst zijn ontslag als een poging om te stoppen met het nieuws van steeds een afleiding voor MSK.

De New York Times en non-profit newsroom ProPublica brak het nieuws van Baselga de bekendmaking vervalt in het weekend en waren de eerste om zijn ontslag. Baselga gedetailleerd de redenen voor zijn ontslag in een brief aan MSK CEO Craig Thompson, M. D.

“Ik vrees dat mijn rol toonaangevende klinische zorg en het onderzoek zal worden te veel van een afleiding van het ziekenhuis,” Baselga schreef in zijn ontslagbrief. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het niet doen van passende toelichtingen in de wetenschappelijke en medische tijdschriften en op professionele vergaderingen.”

Daarna een e-mail van Thompson aan het personeel in het ziekenhuis stelt Baselga de situatie is een afleiding voor de MSK van de afgelopen dagen. Thompson opgemerkt dat de vragen over Baselga de financiële banden met bedrijven “hebben veroorzaakt bezorgdheid van de gemeenschap, onze medewerkers en vooral onze patiënten en familieleden.”

GERELATEERD: Top kanker onderzoeker riep voor het niet verstrekken van conflicten in medische tijdschriften

Deze bezorgdheid kan gedissipeerd de loop van de tijd, het vrijmaken van Baselga om te gaan met toonaangevende klinische zorg en onderzoek op het MSK. Maar Baselga en MSK in plaats daarvan hebben gesmoord, de situatie in de kiem te smoren. Het debat over de vraag of die reactie is in verhouding tot de overtreding is waarschijnlijk te dreunen, met sterke gevoelens worden uitgedrukt door beide zijden.

Als een ervaren arts die een belangrijke rol hebben gespeeld in de vooruitgang van de zorg voor kankerpatiënten, zowel vanuit het ontslag is een klap op het veld. Aan de andere kant, zoals high-profile artsen moeten worden gezien om transparant te bouwen aan het vertrouwen van het publiek en een voorbeeld voor de volgende generatie van artsen.

Lisa DeAngelis, M. D., een neuro-oncoloog, is ingesteld om te vullen van de arts-in-chief post verlaten Baselga op interim basis. MSK is nu ingesteld om te zoeken naar een permanente opvolger van Baselga.