Sällsynt sjukdom start Therachon att absorbera GLyPharma och dess SBS kandidat

0
66

Frisk från en $60 miljoner för att höja, de Novo Innehav bakomliggande start Therachon planer på att köpa GLyPharma Terapeutiska och ta steget till att bli en multi-asset sällsynt sjukdom företag.

Efter att betala en hemlig summa, Therachon kommer att förvärva utveckling och kommersialisering rättigheter att GLyPharma är apraglutide, en syntetisk GLP-2 analog behandling för kort tarm-syndrom och andra sällsynta mag-och tarmsjukdomar.

“Att utvidga vår pipeline med denna nya tillgång stödjer vår mission att utnyttja interna och externa vetenskapliga innovationer för att göra en skillnad i livet för människor som lever med sällsynta allvarliga förhållanden,” Therachon VD Luca Santarelli, M. D., sade i ett uttalande.

“Som achondroplasia, vårt andra fokusområde, människor som lever med SBS har medicinska behov,” Santarelli läggas till. “Vi tror apraglutide erbjuder en potentiell bäst-i-klassen profil för effektivitet, samt en gynnsam dosering och bättre tolerabilitet jämfört med andra GLP-2 analoger.”

RELATERAT: Novo befogenheter sällsynt sjukdom start Therachon till $60 rund

Therachon tidigare chef kandidat, en FGFR3 ligand fällan som heter TA-46, utvecklas för att bidra till att återställa normala bentillväxt hos personer med achondroplasia, en form av kort-limbed dvärgväxt. Bolagets Novo-led-finansiering runda i augusti kom sex månader efter Basel, Schweiz-baserade Therachon började testa i friska frivilliga.

Kort tarm-syndrom, under tiden, resultat från ett omfattande kirurgiskt avlägsnande av tjocktarmen på grund av kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, akut förlust av blodflödet eller medfödda missbildningar, och det uppskattas att påverka mellan 20 000 och 40 000 patienter i USA och Europa för en potentiellt $1 miljarder på marknaden.

Först upptäcktes av Ferring Pharmaceuticals, apraglutide (FE 203799) var licensierad till Montreal, Kanada-baserade GLyPharma under 2012, snurrade ut i ett partnerskap med FONDS de solidarité FTQ, en Quebec utveckling capital-bolag, och CTI Life Sciences-Fonden. Drogen har avslutat en fas 1-prövning på friska försökspersoner, visar en en gång i veckan dosering profil, och för närvarande planeras för att studera i två fas 1/2 prövningar i SBS.

På andra håll, Zealand Pharma—med stöd av Sanofi innan dess $78 miljoner BÖRSINTRODUKTION förra året—hade planer på att starta en fas 3-studien 2018 för sin SBS kandidat, glepaglutide, men har ännu inte börjat rekrytera deltagare.

I januari Zeeland sa att det skulle slå ut på egen hand med glepaglutide, och hoppas för en lansering i och med 2021 eller 2022, efter nedslående avkastning från sitt samarbete med Sanofi säljer diabetes läkemedel Soliqua.