Sinntaxis väskor alternativ på ex-AstraZeneca mGluR5 antagonist

0
44

Sinntaxis har säkrat en option på en ex-AstraZeneca läkemedel. AstraZeneca tappade mGluR5 antagonist AZD2066 efter att få en titt på midphase data, men Sinntaxis tror att det kan rehabilitera den molekyl som en behandling för stroke patienter.

Sveriges Sinntaxis började sin verksamhet förra året för att bygga på Lunds Universitet forskning länka mGluR5 till förbättrade hjärnans funktion i prekliniska modeller. Resultaten tydde aktivering av mGluR5 försämras återhämtningen av hjärnans funktioner efter stroke och därmed öppnade dörren till det första läkemedlet för behandling för de miljontals patienter som lider av långvarig skada som en följd av cerebrovaskulär sjukdom.

“Vår experimentell forskning visar att ämnen med samma verkningsmekanism som AZD2066, modulering av mGluR5-receptorn, som kan hjälpa till att återställa förlorade funktioner hjärnan genom att stimulera de friska delarna av den skadade hjärnan. Detta är fortfarande fallet när behandlingen startar så sent som en vecka efter insjuknandet,” Tadeusz Wieloch, grundare av Sinntaxis, sade i ett uttalande.

Sinntaxis’ i ett tidigt skede forskning används andra mGluR5 modulatorer. Men, att se en möjlighet att påskynda sin R&D program, biotech har landat en option på Astrazenecas läkemedel har redan testats i hundratals människor.

AstraZeneca flyttade AZD2066 i tre fas 2 prövningar nästan ett decennium sedan. Den första rättegången, i patienter med smärtsam diabetesneuropati, insvept i 2009. I 2010, AstraZeneca upp två andra fas 2 prövningar, som testat AZD2066 hos patienter med egentlig depression och neuropatisk smärta.

Läkemedlet besviken. I den färdiga diabetesneuropati rättegång, kohort som fick mGluR5 antagonist upplevt en 2.33 minskning på en 10-gradig smärta intensitet skala. Placeboarmen rapporterade en 2.52 minskning.

Kliniska utvecklingen av AZD2066 stannade och 2013 AstraZeneca överförda tillgången till Acturum som en del av sin reträtt från inre neuroscience research och utförsel av en svensk R&D-plats. Acturum har nu beviljats Sinntaxis ett alternativ att enbart licens tillgången för användning i behandlingen av strokepatienter.