Ziopharm nedskärningar Precigen band, minskar sin fou-fokus

0
54

Ziopharm har skalat tillbaka en allians med Intrexon enhet Precigen i onkologi och kommer nu att fokusera på ett par av immuno-onkologi plattformar.

Aktier i bolaget doppade nästan 5% på nyheter av verksamheten moderniseras, vilket tyder på att investerare är inte helt övertygad av den nya planen, som ser de tidigare omfattande affär ersättas med en enda licensavtal för att en teknik från Precigen används i Ziopharm: s fou-program.

Ziopharm kommer nu att koncentrera sig enbart på sitt kontrolleras IL-12 och törnrosa (SB) drivs TCR-T och BIL-T-plattformar, däribland bly-CD19-regisserad BIL-T, som VD Laurence Cooper, M. D., Ph D., sade representerar “bästa möjlighet på marknaden” för företaget.

SB använder en nonviral gene transfer system ändra T-celler så att de mål neoantigens, medan kontrollerade IL-12-plattformen är utformad för att aktivera så kallade “kalla” tumörer som uppvisar små eller inga immunförsvar.

Precigen går bort med exklusiva rättigheter för alla andra SBs, inklusive en CD33-inriktat program samarbetar med Tysklands Merck KGaA. Det kommer också att vara i linje för minskad milstolpar och utjämnade royalty på Ziopharm projekt, medan den senare behåller en utjämnade royalty intresse i Precigen s SB portfölj.

Flytten “etablerar Precigen som en therapeutics företaget koncentrera sig på immuno-cancer, autoimmuna sjukdomar och infektionssjukdomar terapier,” enligt Ziopharm, som sade: “de båda företagen kommer att vara bättre positionerade för att självständigt kunna fokusera på sina respektive plattformar och marknader” som ett resultat.

Beslutet kommer efter en prövning av CD19-regisserad BIL-T var placerad under en klinisk håll tidigare i år, fördröja start av dosering, medan en planerad fas 3-studien av bly kontrolleras IL-12 kandidat Annons-RTS-hIL-12 sattes på paus på grund av en kemi, tillverkning och kontroll av problemet.

“Den nya Ziopharm nu har full autonomi … och exklusiva rättigheter till dessa plattform teknik”, säger Cooper på en telefonkonferens. Han sade att flytta var en “vändpunkt” för företaget.

Att ge en uppdatering på Ziopharm program, Cooper sade att Ad-RTS-hIL-12 utvärderas för närvarande i hjärnan tumörer, som monoterapi och i kombination med Bristol-Myers Squibb är immun checkpoint-hämmare Opdivo (nivolumab). Läkemedlet ges i tumören under operation och en muntlig agent (veledimex) används sedan för att växla till lokal produktion av IL-12 på och av.

Under tiden, Ziopharm är också bara om att ansöka om godkännande att starta prövningar av en SB-program för en TCR-T-cell terapi vid solida tumörer i samarbete med the National Cancer Institute. Medan BIL-Ts som är inriktade på ytantigen TCR-Ts kan gå efter antigener i cellen, och Cooper sade att detta är nyckeln till inriktning solida tumörer.

I BIL-T, som Cooper sade är nu Ziopharm minsta teknisk plattform, CD19-projekt för leukemi/lymfom “är mycket intakt” och rör sig framåt med partner MD Anderson, med en ny ansökan för studier på grund av under andra hälften av 2019.

En andra BIL-T-programmet med en hemlig mål i blod cancer bör lämnas för klinisk prövning före utgången av 2019. Båda är utformade för att vara som tillverkas inom två dagar, vilket möjliggör behandling på plats, och som kan ge en hastighet och kostnaden skjuts över godkända BIL-T produkter.

Den nya ordningen innebär cirka $157 miljoner-till ett värde av Ziopharm preferensaktier som innehas av Intrexon har gått i pension, och Intrexon VD Randal Kirk kommer att avgå från Ziopharm: s styrelse.