Bristol-Myers, Compugen bundsförvant för att testa checkpoint kombinationer

0
53

Bristol-Myers Squibb har träffat en överenskommelse för att testa Opdivo i kombination med Compugen anti-PVRIG antikropp COM701. Big Pharma är att investera $12 miljoner i Compugen som en del av en uppgörelse som ger det rätt att först förhandlingar för COM701 licens.

Compugen har fokuserat sin fou-verksamhet på 11 nya immun checkpoint mål. Men trots att fokus skulle verka för att göra Compugen ett viktigt mål för immuno-onkologi partnerskap, erbjudanden för att verifiera potentialen hos sin vetenskap var för långsamma med att komma fram. Bayer tillsammans med Compugen 2013 bara att lämna tillbaka rättigheterna till en av två läkemedel som omfattas av affären förra året.

Israels Compugen har haft mer tur landning partnerskap sedan dess. AstraZeneca har registrerat att arbeta med Compugen på bispecific och multispecific antikroppar i April. Nu Bristol-Myers har visat ett intresse i biotech pipeline.

Bristol-Myers intresse har yttrat sig i en uppgörelse som gör det möjligt att hålla koll på Compugen utan att knyta den till de stora finansiella åtaganden. $12 miljoner i eget kapital, vilket är prissatta på 33% över Compugen genomsnittliga aktiekurs under de senaste 20 dagar, som är den stora finansiella delen av affären.

Bortsett från att Big Pharma är att leverera Opdivo gratis för användning i Compugen nyligen inlett fas 1-prövning på patienter med icke-småcellig lungcancer, äggstockscancer, bröstcancer och livmodercancer cancer. Varje del av två delar, 140-patient rättegång har en arm som kommer att testa COM701 i kombination med Opdivo.

Compugen finansierar denna rättegång. Separat, Bristol-Myers planer på att initiera och finansiera de kliniska prövningar som utvärderar kombinationer av flera checkpoint-hämmare. Compugen uttalande cites PVRIG, målet COM701, och TIGIT som checkpoint mål att Bristol-Myers kan undersöka i kombination. Den Israeliska biotech har en anti-TIGIT läkemedel i preklinisk forskningsportfölj.

Om förhållandet mellan företag framsteg utöver dessa preliminära band beror på resultatet av den fou-verksamhet. I avvaktan på dessa resultat, Bristol-Myers har vidtagit försiktighetsåtgärder för att säkerställa att ingen av dess rivaler stjäla möjlighet.

Från och med nu fram efter det att kombinationen prövningar avsluta affären kräver Compugen att förhandla uteslutande med Bristol-Myers i tre månader innan de träder i COM701 licensiering samtal med andra företag. Affären också barer Compugen från att arbeta med “viss begränsad tredje part” i prekliniska eller kliniska forskning som involverar PD-1/L1 läkemedel.

Aktier i Compugen ökade med 17 procent i premarket handel.