Carrick tassen ex-Onyx kanker medicijn, plannen cruciale tests

0
56

Carrick Therapeutics heeft een licentie van een ovarian cancer drug van BTG. De British biotech is druk bezig de voormalige Onyx Therapeutics medicijn in belangrijke studies over de kracht van fase 1 van gegevens.

De drug, die nu bekend staat als CT900, is een thymidylate synthase-remmer met een twist. Thymidylate synthase-remmers, zoals AstraZeneca’ Tomudex, dat het doden van kanker door beschadiging van het DNA zijn rond voor decennia. Wat stelt CT900 apart is de alpha foliumzuur receptor targeting mechanisme. Als de receptor is overexpressed in bepaalde vormen van kanker, de targeting mechanisme zou moeten betekenen dat de CT900 speelt in op de tumorcellen.

De sterkste klinisch bewijs ter ondersteuning van deze hypothese kwam van de tien vrouwen waarvan de tumoren uitgedrukt hoge niveaus van de alfa foliumzuur receptor. Zeven van deze geavanceerde kanker patiënten hadden een partiële respons.

In het licht van de noden en behoeften van de ovariële kanker patiënten—zeker wanneer de tumoren resistent worden tegen platinum op basis van de eerste lijn therapie—de onderzoekers spraken tot de betekenis van de vroege fase van de gegevens. Carrick heeft gezien voldoende potentieel in de resultaten voor het verwerven van de wereldwijde rechten op de drug. De financiële details van de deal werden niet bekendgemaakt.

Carrick, die ontstaan is in 2016 met een $95 miljoen serie A ronde en is een drug in fase 1, plannen om te verhuizen CT900 in cruciale tests. De sprong in de late fase van de ontwikkeling krijgt CT900 vooruit snel weer na een periode waarin de voortgang stagneerde.

Onyx betaald BTG $13 miljoen euro voor de licentie van de drug in 2008 en overhandigde een verdere $7 miljoen als het beveiligde ruimte aan een fase 1 studie in het volgende jaar. Het tempo van de vooruitgang is sterk vertraagd omdat die back-to-back van de vooruitgang. Een fase 1 trial gesponsord door een Brits ziekenhuis ging van start in 2013 en ging op de opbrengst van de eerder genoemde klinische gegevens.

In de jaren na de fase 1 is gestart, Onyx werd overgenomen door Amgen. Ergens langs de weg, BTG rustig weer de rechten aan de drug. Dat leidde de britse trade-afdeling om te proberen te helpen BTG vinden van een partner voor het actief bij ASCO Annual Meeting van vorig jaar.

Carrick onthuld details van de licentieovereenkomst naast het nieuws dat de aanstelling van George Golumbeski als voorzitter. Golumbeski een grote rol gespeeld in het vormgeven van Celgene agressieve business development strategie tijdens zijn bijna-tien jaar-lang verblijf in het bedrijf.