Carrick väskor ex-Onyx-cancer läkemedel planer kliniska studier

0
55

Carrick Therapeutics har licensierat ett ovarian cancer läkemedel från BTG. Den Brittiska biotech arbetar med att få den tidigare Onyx Therapeutics läkemedel i kliniska studier på styrkan av fas 1-data.

Drogen, som nu är känd som CT900, är en thymidylate syntas-hämmare med en twist. Thymidylate syntas-hämmare, såsom AstraZeneca ” Tomudex, att döda cancer genom att skada DNA har funnits i decennier. Vad som skiljer CT900 förutom dess alpha folat receptor inriktning mekanism. Som receptorn är överuttryckt i vissa cancerformer, inriktning mekanism bör innebära CT900 nollor i på tumörceller.

Den starkaste kliniska bevis till stöd för denna hypotes kom från tio kvinnor vars tumörer uttryckt höga nivåer av alfa-folat-receptorn. Sju av dessa avancerade cancer patienter hade delvis svar.

I ljuset av de otillfredsställda behov av äggstockscancer patienter—särskilt när tumörer blir resistenta mot platinum-baserad första linjens terapi—forskarna talat upp betydelsen av tidiga data. Carrick har sett tillräckligt med potential i resultaten för att förvärva den globala rättigheterna till drogen. De finansiella detaljerna i affären avslöjades inte.

Carrick, som uppstod i och med 2016 med en $95 miljoner A-runda och har ett läkemedel i fas 1, planer på att flytta CT900 i kliniska studier. Hoppa in i sen fas utveckling kommer att få CT900 framåt snabbt igen efter en period av dess utveckling knaka i fogarna.

Onyx betalas BTG $13 miljoner i förskott för att licens för läkemedlet under 2008 och överlämnade en ytterligare $7 miljoner när man inte fått klartecken att köra en fas 1-studie följande år. Takten i utvecklingen har mattats av betydligt sedan dessa back-to-back förskott. En fas 1-prövning som sponsras av en Brittisk sjukhuset fick på gång under 2013 och gick med på att ge de ovan nämnda kliniska data.

I år efter fas 1 har påbörjats, Onyx förvärvades av Amgen. Någonstans längs vägen, BTG lugnt återtagit rättigheterna till drogen. Som ledde STORBRITANNIEN handel avdelningen för att försöka hjälpa BTG hitta en partner för tillgången på ASCO Annual Meeting förra året.

Carrick avslöjat detaljer i licensavtalet tillsammans med nyheten om att det har utsetts George Golumbeski som ordförande. Golumbeski spelat en stor roll i utformandet av Celgene är aggressiv strategi för affärsutveckling under hans nära-tio år lång karriär på företaget.