Bayer VP Alan Westwood för att leda antimikrobiell fast Matoke Pharma

0
49

Tidigare Bayer VP Alan Westwood har tagit tyglarna i Brittiska antimikrobiell biotech Matoke Pharma.

Westwood tillbringade 35 år på Bayer Health Care, och blev dess vice vd för global strategisk marknadsföring för anti-infectives. Som verkställande direktör för Matoke Pharma, han kommer att övervaka utvecklingen av dess ledande kandidaten, RO-101, som baseras på företagets “reaktivt syre” – plattform.

Plattformen använder naturligt förekommande substanser och molekyler, sådana som väteperoxid, för att döda bakterier genom att fysiskt störa deras cell strukturer och slemhinnor. Sådana syre-innehållande föreningar används också i kroppens normala sår-läkning processer.

Matoke teknik utvecklas som en primär behandling för kroniska, nonhealing sår, medhjälp i den förnyelse av vävnad och stimulering av immunsystemet. Det har också visat potential i antimikrobiell applikationer på grund av dess biofilm anal-och in vitro-aktivitet mot såväl Gram-positiva och Gram-negativa bakterier, liksom svampar, virus och multiresistenta bakterier.

Företaget planerar att avancera RO-101, som använder syntetisk biologi för att leverera låga doser av ytan som aktiveras av väteperoxid, i fas 1-studien i och med 2019. Andra aktuella former är också under utveckling.

RELATERAT: Fler dåliga nyheter för Bayer/Nektar nya antibiotika för alliansen

“Ny antimikrobiell behandling är i desperat behov att stoppa ökningen av antibiotikaresistens, vilket väntas bidra till att 10 miljoner dödsfall i världen år 2050,” Ian Häftklamrar, verkställande av Matoke Innehav, sade i ett uttalande.

Företaget tidigare fått ett CE-märke för en medicinsk enhet som består av en genmanipulerad honung, SurgihoneyRO, godkänd som en antimikrobiell gel som långsamt släpper väteperoxid för akuta och kroniska sår vård.

I 2017, UK National Health Service (redovisas SurgihoneyRO gel för behandling av venösa bensår för att minska bakteriehalten och infektion, sade företaget, och tillägger att det kan bidra till att minska användningen av antibiotika.