Impel höjer $67.5 M som det ögon som ansökningsdag för nasal migrän läkemedel

0
54

Impel NeuroPharma är värnare av den nasala leverans vägen för läkemedel har belönats med en fjärde runda finansiering som kommer att hjälpa it förväg tre projekt via kliniken.

Intäkterna på $67,5 från serie D kommer att hålla bolaget ska fram till år 2020, enligt vd John Congleton, tillräckligt med tid för Impel att lämna in sin ledning drog INP104 för godkännande vid akut migrän och starta en fas 3-programmet för Parkinsons sjukdom behandling INP103.

Drog absorption via näshålan är en outnyttjad vägen för systemisk drug delivery, berättar han, främst på grund av svårigheter att uppnå betydande och konsekvent absorption i nedre och övre näshålan.

“Nyckeln till vår Precision Lukt Leverans, eller POD-tekniken är att använda HFA drivmedel för att leverera läkemedel direkt till den övre näshålan, som är rikt blodkärlrikt och gör det möjligt för förbättrad biotillgänglighet och mer konsekvent absorption och potentiellt bättre resultat.”

INP104 använder POD-teknik för att leverera dihydroergotamin (DHAN), ett läkemedel vars användning i behandling av migrän attacker sträcker sig flera decennier tillbaka. Det tenderar att vara reserverad för användning i de mest allvarliga och behandling-resistenta fall av migrän men, eftersom det har att levereras intravenöst för att få det bästa svaret.

Nässpray formuleringar som Valeant är Migranal finns, men verkar inte fungera så snabbt som andra intranasalt läkemedel såsom triptaner och bör inte användas i samband med senare, säger den Amerikanska Migrän Foundation. På plus sidan kan det användas senare i migrän attacker, för att förhindra återfall och för att hjälpa en patient av rebound eller medicinering överanvändning huvudvärk.

“Vi är glada att kunna föra en optimerad DHAN som enkelt kan administreras på ett ut-patient till patienter, säger Congleton, och tillade att Impel anser läkare kommer att “välkomna en ny version av en beprövad substans som ett värdefullt behandlingsalternativ.”

Impel har fas 2-data i hand för INP104 som visar att det är tre gånger effektivare än en traditionell nasal spray på att öka DHAN nivåer i blodet, för att uppnå kliniskt meningsfull blodet på 10-20 minuter och matchande IV nivåer, från 30 minuter genom 48 timmar. Det är nu i en fas 3 säkerhetsstudie som bör avläsning i det tredje kvartalet och med 2019, med ett register som är planerat senare i år eller i början av 2020. Rättegången är att använda en elektronisk dagbok verktyg för att mäta effekt endpoints som hastighet och varaktigheten av lättnad.

Det har funnits andra försök att utveckla nya DHAN produkter för akut migrän, särskilt Allergans muntligen inandning Semprana (tidigare Levadex), vilket avslogs tre gånger av FDA innan det övergavs.

Som INP104 är en variant på ett väl godkänt administreringsväg för DHAN, Impel hoppas på en lättare resa genom översynen av lagstiftningen, och Congleton också tror att de stora förändringarna på marknaden, såsom godkännande av nya CGRP-hämmare för migrän förebyggande, är det ett plus.

“Vi vet från forskning att över 70% av migrän patienter är missnöjda och villiga att prova en ny behandling [och] vi tror entusiasm för nya terapier och betydande behov, kommer att vara en fördel för INP104 vid introduktionen.”

Vänder sig till Parkinsons sjukdom programmet, som syftar till att använda POD-levereras med levodopa för att hantera MINDRE avsnitt om effekterna av läkemedel avklinga, Congleton säger nya uppgifter från dos två kohorter (35 mg och 70mg) bör finnas tillgängligt före utgången av året.

“Vi tror INP103 kommer att ge en tydlig fördel för patienter och vårdgivare på grund av den lätthet med administration och potential för en snabb klinisk respons. Denna profil kommer att passa mycket bra i Parkinsons sjukdom behandling arsenalen som det finns för närvarande inga alternativ för räddning av en MINDRE episod.”

De tillskott kommer också att hjälpa till att Förmå förväg sin tredje kliniska programmet för agitation i samband med sjukdomar som bipolär och schizofreni. Enda stigande dos data för INP105, vilket ger ofta använt antipsykotiska olanzapin, kommer att finnas tillgängligt före utgången av året, och det är planering en ytterligare prövning för 2019 som kan vara tillräckligt för att stödja en registreringsansökan i europa 2020.

Mellan nu och då Impel “kommer att överväga ytterligare alternativ för finansiering av våra pågående utveckling och eventuell kommersiell support av vår pipeline, säger Congleton.

Den senaste investeringen omgången var co-ledd av KKR och Norwest Venture Partners, med deltagande från befintliga investerare Vivo Kapital, 5 på morgonen Ventures och venBio Partner. Norwest är Robert Mittendorf och KKR: s Ali DSatvat har nu anslutit sig Impel: s styrelse.