hVIVO preps fas 3 för “universella” influensavaccin

0
47

STORBRITANNIEN biotech hVIVO är på väg att starta en fas 3-programmet för ett influensavaccin som inte behöver ha sin sammansättning fixade varje år—och som ett resultat har blivit tipsade av vissa analytiker som en potentiell storsäljare.

hVIVO AIM-noterade aktier ökade efter att företaget avslöjat ytterligare resultat för sin fas 2b studie av INFLUENSA-v visa att det var möjligt att avsevärt minska mild till måttlig sjukdom influensa (MMID) jämfört med placebo, studiens primära endpoint.

Förra året, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)—som kör studie—sa att vaccinet hade drabbats sekundära mål, bland annat en minskning i influensaliknande symtom, men det var en försening i att den primära avläsning eftersom patienten prover som behövs för ytterligare tester för att bekräfta influensa.

En mindre känslig för analysen användes ursprungligen som bara visade en tendens till signifikans på MMID utfall, så NIAID testas prover med hjälp av en förbättrad analys som “identifierat fler fall av influensa än vad som ursprungligen fastställts, vilket resulterar i att uppnå statistisk signifikans,” sade hVIVO Verkställande Ordförande Trevor Phillips, Ph D., i ett uttalande (PDF).

Rättegången är första gången som en “universell” influensa vaccin har visat sig minska symptom samt stimulerar ett immunologiskt svar, enligt Phillips.

Utöver att kringgå behovet av den årliga rusning för att identifiera rådande stammar av influensavirus för inkludering i de traditionella influensavaccin, Influensa-V är också utformad för att minimera virus påverkan genom att minska symtom, potentiellt förvisa den till en mycket mildare sjukdom.

Den syntetiska polypeptid vaccin är också mindre sannolikt att resultera i en obalans i influensa stammar, som kan lämna utsatta patienter i riskzonen för infektion, även om de får en chans. Det är också hoppas att det kan ge skydd mot nya oväntade stammar som kan orsaka globala epidemier, såsom H1N1-utbrottet 2009.

Flytta Influensa-V för att fas 3 kommer att vara en big deal för hVIVO, som är främst inriktad på att ge viral utmaning rättegång tjänster till andra läkemedelsbolag snarare än att utveckla sina egna produkter. Det har satt upp ett joint venture med andra BRITTISKA företaget SÖKA Gruppen kallade Imutex—att utveckla influensa vaccinet och har 49 procent av aktierna i bolaget.

Universal influensavaccin R&D program som dessutom drivs av andra grupper, inklusive Israels BiondVax Läkemedel, som rapporterade fas 3-resultat för M-001 kandidat vid World Vaccine Congress i San Diego i November förra året.