M&A, Börsintroduktioner och VC höjningar: Biotech och medicinteknik chefer att se till sina kristallkulor för 2019

0
42

SAN FRANCISCO—Vad kan du förvänta dig från M&A, Börsintroduktioner och venture capital höjer 2019? Vi pratade med en uppsjö av biotech och medicinteknik chefer vid J. P. Morgan Hälso-och Konferens denna vecka för att ta reda på.

I början av konferensen, vi såg två stora multibillion-dollar erbjudanden från Bristol-Myers Squibb och Eli Lilly för Celgene och Loxo Onkologi, respektive, kick-starta vad många kommer att hoppas kommer att bli ett starkt år för biopharma M&A efter några ganska svaga år för bolt-on erbjudanden och biobucks-tung forskning pakter.

Men M&a är bara En del av bilden: börsintroduktioner och venture capital fundraising är lika viktigt för de mindre biotechs, och är ibland att föredra för att uppslukas av en “Big Pharma” och sedan nervöst att titta på medan styrelsen skärper sina ax.

Under JPM detta år, såg vi att IPO-fönstret visas en mycket öppen. Det var tre biotech IPO försök: från Alector, som vill ha $150 miljoner, Poseida, som vill ha en fortfarande köttig $115 miljoner euro, och Anchiano Therapeutics, som har lämnat in till en $35 miljoner IPO.

RELATERAT: IPO bonanza som biotechs få i medan järnet är varmt (eller innan det svalnar)

Dessa finns på baksidan av Moderna är hårresande och rekordstora $600 miljoner IPO, men analytiker började ifrågasätta om det var zenit i biotech IPO comeback—som har varit på sedan en olycklig 2016—och om tolerans av marknaden hade drivits alldeles för långt.

Vi har också sett några större VC rundor i ett tidigt skede biotechs, med $50 miljoner och $100 miljoner plus för att bli vardagsmat i serie B och även En rundor.

Men vad gör de på marken tror? Vår redaktion i FierceBiotech tillbringade tre dagar i San Francisco för att ta reda på.

Andre Choulika, VD, fransk BIL-T biotech Cellectis (som fick en imponerande $228 miljoner IPO 2015), säger: “jag kan tala om för IPO-fönster är öppet idag eftersom jag ser att Poseida har just lämnats in för en BÖRSINTRODUKTION $115 miljoner nu. Och jag tror att IPO-marknaden i USA kommer att vara öppen eftersom det finns ett behov av finansiering. Det är också pengar som bor där som måste investeras så jag tror inte att detta kommer att toppen för nu. Jag är en optimist.”

På M&A, han var mycket fet: “jag tror att M&A plats kommer att explodera i och med 2019, berättar han. “Det fanns ingen M&Som förra året, nästan. Jag blev förvånad över det sätt på grund av att med skattereformen. etc., Jag trodde att marknaden för M&A skulle explodera.

“Det finns ett behov för många företag att förvärva nya produkter, särskilt pharma företag, så jag tror att detta kommer att vara en riktigt kraftfull utrymme, särskilt när du kick off utrymmet med BMS köper Celgene. Det är mycket utmanande för andra läkemedelsbolag att bo i loppet med något sånt här, så kommer de att slåss. Det har varit flera företag i onkologi plats som inte har rört sig på alla som har varit historiskt mycket närvarande och [vi] förmodligen se dem röra på sig.

Oz Azam, Tmunity VD och tidigare Novartis exec, säger: “jag tror att med 2020 skymtar runt hörnet, det kommer att bli intressant, jag tror att makroekonomiska faktorer kommer att ha en stor avgörande faktor [i IPO-space].”

Han förklarar att det alltid kommer att finnas en marknad, men för “bra företag”. Han tillägger: “Om du är bra, du är differentierade, och om du gör något som är verkligen tillsats och nytta, jag tror att det finns en marknad. Jag känner mig ganska hausse på den här sidan staketet just nu att gå till 2019, det här är ett bra år att växa till företag och anskaffa kapital. Investerare har sett löftet om våra behandlingar nu kommer i verkligheten och jag tror att det kommer att bli ett fantastiskt år för att skapa värde.”

Azam var också upphetsad av M&A-aktivitet på JPM detta år och ser det som sannolikt att fortsätta, med större företag som behöver fylla ut sina ledningar.

Men han säger att han, precis som många andra företag och Vd: ar “jag inte vill att oss att förvärvas, jag vill att vi ska leverera.

“Men som tjänstemän i företag, du har också en förvaltare ansvar och jag anser att vi bör också vara ödmjuka att om det är rätt typ av M&A där patienterna kommer att få behandlingar där ute, så det är en bra sak i slutet av dagen. Så egentligen beror på vem som partner är och om de har åtagit sig att leverera dina behandlingar på det sätt som du tänker dig till patienterna så snabbt som möjligt. Vissa företag kommer att göra det. Andra kan inte.”

Barry Greene, RNA biotech Alnylam Läkemedel president, sade: “Det är en mycket kapitalintensiv verksamhet, det är ganska svårt att göra utan att de offentliga marknaderna. Så, jag tror att svart och vitt, om investerare kan tjäna pengar, IPO-marknaden kommer att stanna eftersom vi verkligen behöver det vara det.

“Jag har sagt det för nästan 30 år: biotech att vara framgångsrik, fyra saker som måste finnas på plats:

  • Det måste finnas möjlighet att finansiera bolagets kapitalbehov för att vara där.
  • det måste finnas ett tydligt regelverk;
  • du måste kunna få betalt för dina läkemedel om du skapar dem.
  • pharma måste vara svalt för innovation och verkligen vill ha innovativa företag, antingen som behandlar eller förvärv.

“Alla fyra av dessa måste vara på plats för biotech att slutligen lyckas. Och det är bra att vi är i en miljö där kapitalet flödar, där tillsynsmyndigheterna är mestadels öppet, om de igen. Att om du gör det rätt, att du får betalt för dina mediciner och större företag köper och samarbetar med mindre företag. Dessa fyra saker är verkligen viktigt för biotech framgång och det känns som att det är tillbaka för ’19.”

Det ser ganska positivt för biotech, men vad händer om den medicintekniska industrin, som inte har varit så hausse, åtminstone i IPO villkor?

Reggie Lundar, VD för medtech-företag REVA Medicinsk, säger: “Om du separat biopharma från medtech, det är lite olika profil. Alla var som jagar biopharma och biotech grejer. Medtech inte har så mycket av ett stort år, i form av riskkapital eller förvärv. Det var en del, men inte så mycket på IPO framför, till exempel.”

Men hon ser saker i biotech är ett lite mindre ljus: “När du talar om 2019, jag har en allmän tro på att pengar tenderar att flyta mycket för snabbt i samma riktning, och då den träffar en vägg. Och värderingar har varit ganska hög där. Och med marknaden som rocky som det är just nu, min egen förutsägelse om biotech-sidan är att vi kan få se en avmattning.”

På den medicintekniska sidan, tillägger hon att det “kommer att hålla på med minst den takt som det hade 2018, och strategics finns säkert kommer att fortsätta göra förvärv—det kommer bara att hända, frågan är: När kommer investerare att komma tillbaka för att finansiera nystartade företag, så att det är något som kommer att förvärvas? Jag tror att det kommer att bli ett intressant år det är, just nu, inte förutsägbar.”

DNA-sekvenserare Guardant Hälsa var en avvikare för medtech Börsintroduktioner, att få ut en större $237.5 miljoner erbjuda tillbaka i oktober. Dess senior vice president för biopharma affärsutveckling, Daniel Simon, säger: “Det har varit otroligt spännande. Det har varit såhär stort caffeine shot till företaget. Men det finns en stor mängd arbete att göra fortfarande.”

Om IPO aktivitet och aptit kommer att fortsätta till 2019, säger Simon: “jag hoppas det. Vi har tydligt gått in i denna period av osäkerhet på marknaden, men det verkligen har inte avskräckt något. Det finns ett stort intresse i detta utrymme ändå. Jag hoppas att jag skulle fortsätta.”

På M&A, tillägger han: “jag tänker alltid på dessa företag typ av svamp. När man får plockas, då har du alla dessa sporer frigörs från alla dessa otroligt duktiga människor. En hel del av dem att stanna i företaget, men vissa av dem att hoppa skepp eller låt gå, och gå ut och propagerar för en hel drös av nya företag. Det finns en hel del nyligen finns talang. Tanken på att hitta bästa möjliga blir svårare och svårare.”

När vi frågade Ken Londonbo, VD diagnostiska företag BioSig, om han tror att high-end SUB verksamheten kommer att fortsätta, han var tydlig: “Nej, det har jag faktiskt inte. Jag sprang fonder, då jag körde en ganska betydande hedgefond med en VC-fond gifte sig upp med det, tillbaka i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Vi investerar i teknik.

“När marknaden kraschade i 2000, och ännu innan den kraschade, det var en pullback på VC. Jag har börjat se ett life science tillbakadragande i VC, med början på denna konferens för två år sedan. Jag blev kontaktad av vissa människor jag känner i VC gemenskapen, undrar om jag kan ge några av deras företag råd om hur de skulle vilja att tänka om offentlig upphandling, eftersom jag är en offentlig marknad kille.

“När vi såg kraschen i Nasdaq och krasch i Russell 2000—’krasch’ kan vara för hårda ett ord, men den starka tillbakadragande, björnen marknaden, eller vad du vill kalla det—i den tredje och fjärde kvartalet under det gångna året, det kunde ha varit en tillväxt skrämma, men jag tror att det är början på en förändring i riktning för denna cykel.

“Marknaden har varit upp till 10 år, det är den längsta ekonomiska cykeln i modern historia … Det är samma sak som hände på topp 2000. Pengar strömmade det in i 1998, 1999 och 2000, jagar de skenande internet avkastning. Det är min instinkt—jag kan inte säga att jag vet att jag har rätt. Men jag tror att det kommer att finnas vissa negativa krafter i venture gemenskapen.”