M&A, Ipo ‘ s en VC roept: Biotech en medtech leidinggevenden kijken naar hun kristallen bollen voor 2019

0
47

SAN FRANCISCO—Wat kunt u verwachten van M&A, Ipo ‘ s en venture capital wordt in 2019? We spraken met een overvloed van biotech en medtech execs op de J. P. Morgan Healthcare Conferentie van deze week om uit te vinden.

Aan het begin van de conferentie, zagen we twee belangrijke miljarden-dollar aanbiedingen van Bristol-Myers Squibb en Eli Lilly voor Celgene en Loxo Oncologie, respectievelijk, kick-starten van wat velen hopen dat het een sterk jaar voor biofarmaceutische M&A na een aantal mooie glansloos jaar bolt-on aanbiedingen en biobucks-zwaar onderzoek pacten.

Maar M&A is slechts een deel van de foto: de Eerste openbare aanbod en venture capital fondsenwerving zijn net zo belangrijk voor kleinere biotechbedrijven, en zijn soms de voorkeur gegeven te worden geconsumeerd door een Big Pharma en dan zenuwachtig te kijken terwijl de raad scherpt de ax.

Tijdens JPM dit jaar, zagen we dat het IPO-venster verschijnt zeer veel open. Er waren drie biotech-IPO pogingen: van Alector, die wil de $150 miljoen; Poseida, die wil nog een vlezige $115 miljoen; en Anchiano Therapeutics, die heeft ingediend voor een $35 miljoen IPO.

GERELATEERD: IPO bonanza als biotechbedrijven in terwijl het ijzer warm is (of voordat het afkoelt)

Deze komen op de achterkant van het Moderna ‘ s huiveringwekkende en record-setting $600 miljoen IPO, hoewel analisten begonnen zich af te vragen of dit was het hoogtepunt van de biotech-IPO—comeback is het sinds een ellendig 2016—en als de tolerantie van de markt had geduwd net iets te ver.

We hebben ook gezien een aantal grote VC rondes voor het in een vroeg stadium biotechbedrijven, met $50 miljoen en $100 miljoen-plus gemeengoed aan het worden in de B-serie en zelfs Een rondes.

Maar wat doen die op de grond denken? Onze redactie in FierceBiotech drie dagen doorgebracht in San Francisco te vinden.

Andre Choulika, CEO van de franse AUTO-T biotech Cellectis (die kreeg een indrukwekkende $228 miljoen IPO in 2015), zegt: “ik kan je vertellen dat het IPO-venster is open vandaag, want ik zie dat Poseida is net ingediend voor een BEURSGANG van $115 miljoen nu. En ik denk dat de IPO-markt in de VS zal blijven openen, want er is een behoefte aan financiën. Er is ook geld verblijft er moet worden geïnvesteerd, dus ik denk niet dat dit gaat top voor nu. Ik ben een optimist.”

Op M&A, hij was brutaal: “ik denk dat de M&A ruimte gaat ontploffen in 2019,” vertelt hij ons. “Er waren geen M&Als vorig jaar, bijna. Ik was verrast door de manier want met de hervorming van de personenbelasting. enz., Ik dacht dat de markt van de M&A zou ontploffen.

“Er is een noodzaak voor veel bedrijven om het verwerven van nieuwe producten, vooral pharma bedrijven, dus ik denk dat dit gaat echt een machtige ruimte, vooral als je de kick-off van de ruimte met BMS kopen van Celgene. Het is zeer uitdagend voor andere farmaceutische bedrijven te blijven in de race met iets als dit, dus ze zullen moeten vechten. Er zijn verschillende bedrijven in de oncologie ruimte die nog niet in beweging zijn geweest, dat zijn van oudsher zeer aanwezig en [wij] waarschijnlijk zie je ze bewegen.”

Oz Azam, Tmunity CEO en voormalig Novartis exec, zegt: “ik denk dat met 2020 de loer om de hoek, het gaat om interessant te zijn, ik denk dat macro-economische factoren zijn gaat worden hebben een grote doorslaggevende factor [in de IPO-space].”

Hij legt er zal altijd een markt, maar voor “goede bedrijven.” Hij voegt eraan toe: “Als je goed bent, je bent gedifferentieerd, en als je iets aan het doen bent, dat is echt additief en heilzaam, ik denk dat er een markt. Ik voel me vrij bullish op deze kant van het hek is nu van wandelen in 2019, dit is een geweldig jaar te groeien van bedrijven en het aantrekken van kapitaal. Beleggers hebben gezien de belofte van onze therapieën, nu in de werkelijkheid en ik denk dat het een geweldig jaar om waarde te creëren.”

Azam was ook enthousiast over de M&A-activiteit op JPM dit jaar en ziet het waarschijnlijk om door te gaan met grotere bedrijven hoeft in te vullen hun pijpleidingen.

Maar hij zegt dat, net als vele andere bedrijven en Ceo ‘ s, “ik wil niet ons verworven worden, ik wil dat we leveren.

“Maar als functionarissen van bedrijven, heb je ook een fiduciaire verantwoordelijkheid en ik denk dat we ook nederig te zijn dat als het de juiste soort van M&A, waar patiënten krijgen de therapieën die er zijn, dan is dat een goed ding aan het einde van de dag. Dus het hangt echt af van wie die partner is en of ze zijn toegewijd aan het leveren uw therapieën op de manier die u voor ogen heeft om patiënten zo snel mogelijk. Sommige bedrijven doen dat. Anderen kunnen het niet.”

Barry Greene, RNA biotech Alnylam Pharmaceuticals president, zei: “Het is een zeer kapitaalintensieve business, het is vrij moeilijk om te doen zonder de openbare markten. Zo, ik geloof dat zwart en wit, als investeerders kunnen geld verdienen, de IPO-markt op gaat om te blijven, omdat we zeker nodig hebben om daar te zijn.

“Ik heb gezegd dat dit voor bijna 30 jaar: voor biotech om succesvol te zijn, vier dingen moeten worden in de plaats:

  • Is er behoefte aan de mogelijkheid om de financiering van de vennootschap, het kapitaal moet worden;
  • er moet een transparante regelgeving;
  • je moet in staat zijn om betaald te krijgen voor uw medicijnen als u ze te maken;
  • pharma worden uitgehongerd voor innovatie en wil echt innovatieve bedrijven, hetzij als aanbiedingen of overnames.

“Alle vier van deze in plaats voor biotech om uiteindelijk succesvol te zijn. En het is geweldig dat we nu in een omgeving waar kapitaal stroomt, waar de regelgevende instanties zijn meestal transparant, als zij het heropenen. Dat als je het goed doet, krijgt u betaald voor uw geneesmiddelen en grotere bedrijven te kopen en samen te werken met kleinere bedrijven. Deze vier dingen zijn echt belangrijk voor biotech succes en het voelt alsof het terug voor ’19.”

De dingen zijn er ook wel heel positief voor biotech, maar hoe zit het met de medtech sector, die is niet zo bullish, ten minste in IPO voorwaarden?

Reggie Bosjes, CEO van medtech bedrijf REVA Medische, zegt: “Als u afzonderlijke biofarma van medtech, het is een wat ander profiel. Iedereen werd achter de biofarma en biotech spullen. Medtech niet zo veel van een groot jaar, in termen van venture capital of overnames. Er was iets, maar niet zo veel op de IPO-front, bijvoorbeeld.”

Maar ze ziet dingen in de biotech met een minder rooskleurig: “Als je praat over 2019, heb ik een algemene overtuiging dat geld heeft de neiging te stromen veel te snel in dezelfde richting, en dan tegen een muur. En de waarderingen zijn vrij hoog. En met de markt als rocky zoals die nu is, mijn eigen voorspelling op de biotech kant is dat we kunnen zien een vertraging van de economie.”

Op de medtech kant, voegt ze eraan toe dat het “op te houden met ten minste het tempo dat het in 2018, en de strategics zijn zeker van plan om te houden van het doen van overnames—dat gaat gewoon gebeuren, de vraag is: Wanneer zal de beleggers terug te komen om de financiering van de startups, dus dat er iets worden verworven? Ik denk dat het een interessant jaar dat, op het moment, niet voorspelbaar.”

DNA-sequencer Guardant Gezondheid was een uitschieter voor medtech Ipo ‘ s, om uit een grote $237,5 miljoen aanbieden in oktober. De senior vice president van biofarmaceutische business development, Daniel Simon, zegt: “Het is ongelooflijk spannend. Het is al zo enorm cafeïne shot van het bedrijf. Maar er is een enorme hoeveelheid werk te doen dat nog steeds.”

Op de vraag of IPO-activiteit en eetlust gaat door tot en met 2019, Simon zegt: “ik hoop het. We hebben duidelijk deze periode van markt onzekerheid, maar het heeft zeker niet weerhouden van iets. Er is veel interesse in deze ruimte nog steeds. Ik hoop dat ik zou blijven.”

Op M&A, voegt hij eraan toe: ‘ik denk altijd van dit soort bedrijven als paddestoelen. Wanneer men krijgt geplukt, dan heb je alles van deze sporen vrijgegeven, van al deze ongelooflijk bekwame mensen. Veel van hen blijven met het bedrijf, maar sommige van hen schip springen of zich laat gaan, en gaan uit en het propageren van een hele hoop nieuwe bedrijven. Er is veel van de beschikbare talent. Het vooruitzicht van het vinden van de best mogelijke wordt moeilijker en moeilijker.”

Toen we vroegen Ken Londenaar, CEO van diagnostische bedrijf BioSig, of hij denkt dat de high-end VC activiteit zal doorgaan, hij was duidelijk: “Nee, eigenlijk niet. Ik liep beleggingsfondsen, dan liep ik een vrij aanzienlijke hedge fund met een VC fonds getrouwd, terug in de late jaren 1990 en vroege jaren 2000. We waren te investeren in technologie.

“Als de markt stortte in 2000, en zelfs voordat het neerstortte, was er een pullback op de VC. Ik ben begonnen met een life science pullback in VC, te beginnen op deze conferentie twee jaar geleden. Ik werd benaderd door bepaalde mensen die ik ken in de VC gemeenschap, benieuwd of ik een van hun bedrijven counsel hoe ze zou willen om na te denken over de openbare markten, want ik ben een openbare markt guy.

“Toen we zagen dat de crash in de Nasdaq en de crash in de Russell 2000—’crash’ een te hard woord, maar de sterke pullback, de beer markt, of wat u ook maar wilt noemen—in het derde en vierde kwartaal van het afgelopen jaar werd een groei schrikken, maar ik denk dat het het begin van een verandering in de richting voor deze cyclus.

“De markt is voor 10 jaar; het is de langste economische cyclus in de moderne geschiedenis … Het is hetzelfde als wat er gebeurde op het hoogtepunt in 2000. Geld werd in 1998, 1999 en 2000, jagen die welig internet geeft. Het is mijn instinct—ik kan niet zeggen dat ik weet dat ik gelijk heb. Maar ik denk dat er een aantal negatieve krachten in de onderneming van de gemeenschap.”