Gewijzigd Axovant kon zien grote winsten in 2019: analisten

0
48

Axovant Wetenschappen heeft hernoemd zelf Axovant Gen Therapieën om een zegel op de switch van het hergebruik van kleine molecules in de richting van een speler op het snijvlak van genetische geneeskunde.

De snelheid waarmee Axovant de overgang heeft gemaakt na de mislukte pogingen tot het ontwikkelen van dementie drugs is indrukwekkend, en volgens analisten van Jefferies, de aandelen van het bedrijf is “klaar om te stuiteren in 2019” mede door de drie gentherapie proef af te lezen door voor het einde van het jaar.

De Zwitserse biotech zegt dat het is twee in een vroeg stadium van de gentherapie studies door het genereren van resultaten volgende maand, met inbegrip van de SUNRISE-PD fase 1/2 studie van AXO-Lenti-PD patenten met de ziekte van Parkinson—een programma onder licentie van Oxford Biomedica laatste juni—en een onderzoeker-led fase 1/2 studie van AXO-AAV-GM2 voor de pediatrische ziekte GM2 gangliosidose.

Later in het jaar zullen er moet een voorlopige uitlezing met GM1 gangliosidose therapie AXO-AAV-GM1, als de eerste patiënt is gepland om te worden behandeld met deze kandidaat in de eerste helft van dit jaar. In gentherapie studies, zelfs kleine updates op een handvol patiënten keek met grote belangstelling en kan leiden tot grote voorraad schommels, zoals we hebben gezien deze week met Sangamo en Massief Bio proeven.

“We overwegen succes in het nieuwe AXO-AAV-GM1 en AXO-AAV-GM2-programma’ s als alles op zijn kop en momenteel enige waarde AXO-Lenti-PD,” zei de analisten van Jefferies.

De analisten denken ook een positieve uitlezing voor de ziekte van Parkinson de proef is goed mogelijk gezien het feit dat een eerder, minder krachtige vorm van het gen-therapie genoemd ProSavin—is gebleken voor het verbeteren van de motorische functie, zoals gemeten door de UPDRS Deel III, schaal op zes en 12 maanden in een 15-patiënten studie.

In preklinische modellen, AXO-Lenti-PD heeft aangetoond dat een toename van de productie van dopamine 10-voudige van de ProSavin. Tekort aan dopamine-producerende neuronen is wat leidt tot de motorische symptomen bij de ziekte van Parkinson, zoals beven en stijve spieren.

Axovant is ook volledig vernieuwd zijn management in de laatste paar maanden, met de nieuwe CEO Pavan Cheruvu, M. D., brengt in een reeks van nieuwe medewerkers ter aanvulling op de gen-therapie expertise, en het heeft ook een keur van nieuwe investeerders aan boord na een $30 miljoen financiering in December.

Jefferies denkt dat de voorraad is relatief goedkoop uit met een potentieel voordeel van 200-300% ten opzichte van een verlies van 50%.

“Het afgelopen jaar, Axovant geworden slanker en meer cutting-edge in zijn wetenschappelijke aanpak, maar we zijn niet minder ambitieus in onze drive om een verschil te maken voor patiënten,” zei Cheruvu.

“We kijken ernaar uit om van dit momentum met een rijke set van klinische ontwikkeling mijlpalen in dit kwartaal, met inbegrip van de eerste gegevens af te lezen in onze AXO-Lenti-PD en AXO-AAV-GM2-programma’ s de volgende maand, en extra mijlpalen in onze pijplijn in 2019.”

De wijziging zal resulteren in een verandering in Axovant de Nasdaq ticker symbool van AXON naar AXGT.