Sangamo upptag genomet redigering flunkar tidiga kliniska test

0
50

Sangamo Therapeutics har publicerat svaga data från en fas 1/2 prövning av genomet-redigering terapi SB-913. Behandling misslyckats med att ha önskade effekter på patienter med den sällsynta sjukdomen MPS II, vilket investerare att köra Sangamo s aktie minskade med 30%.

SB-913 använder Sangamo med zink finger nuclease teknik för att göra nedskärningar i DNA i vissa levern celler och infoga en fungerande kopia av ID-genen, som kodar för ett enzym som patienter med MPS II-brist. Om SB-913 höjer nivåerna av det enzym, patienter kan ha möjlighet att bryta ner glykosaminoglykaner (GAGs) som annars skulle samlas och orsaka skada inklusive organskador.

Den mellanliggande fas 1/2 data resultat innehåller föga bevis för att SB-913 kan leva upp till att fakturering. I fem av de sex patienter som är inskrivna i studien, IDS aktivitet och GAG-nivåer som knappast förändrats under de 24 veckor efter administrering av SB-913.

Mån 6 är undantag som har gett Sangamo viss anledning till optimism. Patienten, en av två ämnen för att få den högsta testade dosen av SB-913, upplevt stigande ID: n för de första sex veckor, och som kulminerade i den nivå av enzymet slår 50 nmol/timme/mL. Det är långt under det normala intervallet, som startar på 82 nmol/timme/mL, men väl uppe på sub-10 nmol/timme/mL baseline figur.

Ämnet IDS nivåer föll bort efter vecka sex, som Sangamo hänföras till utvecklingen av en mild transaminitis tänkt att vara kopplade till ett immunsvar. Vid den senaste räkningen patientens ID-nivå var vid 14 nmol/timme/mL.

I andra sammanhang, resultatet av fråga 6 kan ses som en besvikelse. Men med tanke på bristen av IDS eller GAG aktivitet i de övriga fem patienter, tillfälliga toppar i nivån av enzym i det sista ämnet representerar en möjlig räddning för studien. Flytande med hjälp av hitta, Sangamo planer på att testa den höga dosen av genomet-redigering terapi i ytterligare tre patienter. På längre sikt, Sangamo är ute efter sin andra generations teknik, som kan vara i kliniken i år, för att öka effektiviteten.

Effekten, eller brist därav, av SB-913 på de första två patienter inskrivna i hög dos av kohorten har härdat optimism om sannolikheten för att ytterligare ämnen reagera starkt till drogen. Aktier i Sangamo stängt ner mer än 30 procent efter nyheten om den preliminära resultat.

Sangamo kamp har bidragit till en svår tid för gen redigering och terapi startups. Under de senaste månaderna, biotechs arbete med CRISPR och andra genetiska tekniker har drabbats av beståndet sjunker händelser som har skadat förtroendet för den hypade metoder. Vissa biotechs kommer att överleva den avtagande av den hype cycle och kan gå på att leverera genombrott läkemedel. Men, som Sangamo har hittat liv i framkant av biologi är tufft.