CureVac droppar Arcturus’ mRNA läkemedel före IND-ansökan

0
36

CureVac har sjunkit mRNA ornitin transcarbamylase (OTC) brist behandling ARCT-810. Åtgärden återgår de fulla rättigheterna till den kandidat till Arcturus Therapeutics, som planerar att lämna in en IND i slutet av året.

Tysklands CureVac överens om att samutveckla ARCT-810, Arcturus ” ledande kandidat, i början av 2018. Avtalet omfattade 50/50 co-utveckling av ARCT-810 och den gemensamma utvecklingen av upp till tre andra tillgångar byggt på CureVac s mRNA-sekvensen och Arcturus’ nukleinsyra leverans systemet. Arcturus inramade affären som ett sätt att hantera kostnader och påskynda prekliniska R&D.

Nu, Arcturus kommer att behöva för att klara sig utan stöd av CureVac, åtminstone för ARCT-810. CureVac har återvänt sina rättigheter till program, vilket lämnar Honom med full äganderätt och ansvar, men har kvar chansen att arbeta med det San Diego-baserade biotech på andra tillgångar.

U-turn följer en period där CureVac har bytt upp sitt ledarskap. Ingmar Hoerr avgick som VD förra året, så chief business officer Daniel Menichella att ta hans plats. Sedan dess Menichella har lagt ett nytt utseende R&D-ledarskap-team på plats, med Dimitris Voliotis och Stefan Müller kommer ombord som chief development officer och VP av de prekliniska respektive.

CureVac inramade utnämningen av Voliotis som en del av sina ansträngningar att flytta tillgångar från laboratoriet till kliniken. Men, för att återvända rättigheterna till ARCT-810, CureVac har vänt nedåt möjlighet att lägga till en drog för sin kliniska fas pipeline.

Arcturus satt siktet på att få ARCT-810, även känd som Lunar-OTC, i kliniken i 2019 tillbaka när det avtäcktes en omvänd fusion med Alcobra 2017. Tidslinjen har fallit något sedan dess, men Arcturus fortfarande förväntar sig att lämna in en IND-med FDA i fjärde kvartalet. Arcturus VD Joseph Payne sade i ett uttalande att företaget har resurser och kompetens” för att komma till kliniken.

ARCT-810 är på väg mot mänskliga test på styrkan av uppgifter som visar att den fastställer nivåer för OTC-enzym vid en bra bit över 10% av normala möss. Arcturus tycker nivåer för att få 10% av den normala kommer att resultera i ett betydande terapeutiskt behandling.