Nya insikter om gener och makuladegeneration kan öppna nya behandling vägar

0
34

National Institutes of Health ‘ s National Eye Institute (NEI) har varit att aktivt söka efter nya sätt att utnyttja den genetiska underbyggnad av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), en ledande orsaken till blindhet. Nu har forskare vid NEI har byggt på tidigare forskning som identifierats 52 genetiska varianter signifikant associerade med AMD. I så göra, de pekade AMD-relaterade mål på sex olika “loci”, eller genregioner.

De tror att deras resultat skulle kunna generera nya idéer för sjukdomsmodifierande behandlingar i AMD.

Ett team som leds av Anand Swaroop, Ph D., chef för Neurobiologi-Neurodegeneration och Reparation Laboratorium vid NEI, jämfört ögats vävnader från avlidna givare, vissa med AMD och vissa utan sjukdomen. I ett tidigare projekt, de identifierade 34 loci som var förknippade med AMD—men de visste inte vilka av dessa som faktiskt utövar en biologisk effekt på sjukdomen.

Så de används datoriserad analys för att jämföra gener som aktivt snabb proteiner i näthinnan med mer än 9 miljoner genetiska varianter som hade identifierats i tidigare forskning. De såg speciellt för genetiska varianter som är mest benägna att skapa variationer i genuttryck hos personer med och utan AMD, enligt ett uttalande. Det är hur de minskat ner antal mål loci från 34 till sex.

NEI forskare pekade på två gener, B3GLCT och BLOC1S1, som potentiella mål för läkemedel i AMD, eftersom de verkar för att påverka funktioner som avyttring av oönskade proteiner i ögat. Vad är mer, NEI laget finns tre AMD-relaterade gener som aldrig hade varit förknippade med sjukdomen innan de redovisas. Deras resultat publicerades i tidskriften Nature Genetics.

“Viktigast, möjligheten att definiera hur genetisk variation påverkar genuttryck öppnar upp helt nya riktningar för att titta på biologin i ögat,” Swaroop sade i ett uttalande.

RELATERAT: NIH: s stamcells-baserade AMD terapi som fastställts för första mänskliga rättegång

På grund av att andelen åldrande befolkningen, antalet Amerikaner med AMD hoppade 18% under det första decenniet av detta århundrade till mer än 2 miljoner. Det förväntas att antalet kommer att skjuta i höjden senaste 5 miljoner år 2050, enligt NEI, vilket gör att behovet av nya metoder för att förebygga och behandla sjukdomen ännu viktigare.

NEI arbetar med flera metoder för att bekämpa sjukdomen, inklusive en terapi med stamceller att det nyligen börjat testa på människor. Det syftar till att ersätta ljuskänsliga retinal pigment epitel (RPE) celler i hopp om att förebygga synnedsättning som orsakas av AMD. I djurstudier, fläckar av RPE celler tillverkade av stamceller uttryckte RPE65 gen, vilket var avgörande för att vända degeneration av näthinnan.

Flera andra regenerativ metoder för behandling av AMD undersöks, bland annat en gen terapi från Regenexbio. Det ger en gen som syftar till att neutralisera VEGF, ett protein som stimulerar tillväxten av den läckande blodkärl i ögat som orsakar den “våta” formen av AMD. Och förra året, University of Birmingham forskare rapporterat positiva resultat från en djur-studie av ögondroppar som de hoppas kommer att kunna ersätta den anti-VEGF-injektioner som nu används för att behandla AMD.

Swaroop team på NEI har varit att bygga en databas som de hoppas kommer att fortsätta sin forskning och alla forskare som arbetar på ögonsjukdomar. Den resurs, som kallas EyeGEx, är en databas av retinal genuttryck.

Swaroop och hans kollegor planerar nu ytterligare studier som syftar till att förklara hur nya gener identifierade de påverka utvecklingen av AMD, och att söka efter nya behandlingsstrategier.