Nya småcellig lungcancer modell visar den kritiska roll av två muterade gener

0
39

Småcellig lungcancer (SCLC) utvecklar främst hos rökare och är så aggressiv att det nästan alltid blir resistenta mot kemoterapi och strålning. Sjukdomen är allmänt tros ha sitt ursprung från pulmonell neuroendokrina celler (Pnec), men de har visat sig svårt att skapa i labbet, vilket gör det utmanande för onkologi för forskare att studera SCLC och hitta nya behandlingar.

Forskare från Weill Cornell Medicine i New York har listat ut hur man odlar Pnec från mänskliga embryonala stamceller, och på så sätt har de fått nya insikter i två gener som ofta är muterade i SCLC. De tror att deras nya modell av sjukdomen kommer att vara användbart för att finjustera behandlingar i olika stadier av tumörutvecklingen.

Weill Cornell team, som var co-ledd av nobelpristagaren och tidigare National Cancer Institute regissören Harold Varmus, M. D., började med att skilja embryonala stamceller i lung förstadier. Sedan skapade de Pnec genom att blockera NOTCH cell-signalering, enligt ett uttalande.

Från det att de nollställs in på två tumör-undertrycka gener som ofta är muterade i SCLC. När de spärrade NOTCH och RB, lung förstadier bildas även mer Pnec-värden än de gjorde när laget blockerade NOTCH ensam. När de dessutom hämmas TP53, Pnec både främjas cell spridning och förhindra celldöd. När cellerna injicerades under huden på möss, tumören började växa. Laget redovisade sina resultat i ” Journal of Experimental Medicine.

RELATERAT: Miljarder spenderas, men AbbVie kan inte fånga en paus med Rova-T som det burkar SCLC rättegång

Weill Cornell forskare tror att deras human cellbaserad modell har fördelar jämfört med musen modeller av SCLC som traditionellt används i forskning. “Eftersom SCLC-som tumörer ökat subkutant nedsatt immunförsvar möss verkar ha låg tumör styrka (långsamt växande och icke-invasiv), är det troligt att detta system kommer att möjliggöra studier av tumör progression,” de skrev i sin studie.

Sökandet efter effektiva läkemedel för att behandla SCLC har varit fylld med tjuvstarter och misslyckanden. I December, AbbVie drog pluggen på en fas 3-studien av Rova-T-i avancerade SCLC eftersom totala överlevnaden var sämre hos patienter som tar läkemedlet än de var i kontroll arm av studien. Ett par veckor senare, Aktier för G1 Therapeutics rasade på nyheterna att dess experimentella, trilaciclib—som syftar till att stärka immunförsvaret under kemoterapi—gjorde det inte bättre än placebo i en SCLC rättegång.

Weill Cornell Varmus hoppas den nya modellen av SCLC att hans lag skapade i slutändan kommer att kunna användas för att avgöra vad som orsakar ett tidigt skede SCLC tumörer att utvecklas till den aggressiva cancer ses i människor. “Om så är fallet, bör det vara möjligt att testa celler i olika stadier av tumörutvecklingen för känslighet och resistens till terapeutiska strategier,” sade han.