Med “decoy’ trombocyter att hejda blodproppar och cancer och metastaser

0
38

När blodplättar som hjälper till att bilda blodproppar bli överaktiv, kan det leda till hjärtsjukdom och stroke, men också främja spridning av elakartade cancerceller. Trombocythämmande läkemedel såsom acetylsalicylsyra och Plavix (klopidogrel) har utvecklats för att minska farliga blodproppar. Men att vända effekterna av dessa läkemedel kan ta så länge som en vecka, utsätta patienter för att extra risk för okontrollerad blödning i akuta situationer.

Forskare vid Wyss Institute vid Harvard-Universitetet har skapat en “decoy” trombocyter som de säger kan minska blodproppar och är också lätt reversibel. Vad mer, de kanske kan användas för att hindra cancer från att sprida sig, tror de.

Laget skapade terapi genom att ta normala trombocyter och ta bort de yttre membran och lipider vissa inre innehåll. När dessa celler har lagts till normalt mänskligt blod i en blod-kärl-liknande kanal, forskarna har observerat minskad aggregation och bindande. Liknande resultat har också uppnåtts i en kanin modell av vaskulär trombos. Forskarna beskrev lockbete i Science Translational Medicine.

“Vettar, till skillnad från normala intakt blodplättar, är oförmögen att binda till kärlväggen och sannolikt hindra normal trombocyter förmåga att binda också, säger studiens författare, Anne-Laure Papa, Ph D., i ett uttalande.

Den Wyss team ville också testa deras lockbete i cancer, eftersom trombocyter är kända för att skydda cancer celler från kroppens immunförsvar, och därmed hjälpa dem att sprida sig till avlägsna platser. I själva verket, forskare vid Medical University of South Carolina hade tidigare funnit att blodplättar utsöndrar en molekyl som kallas TGF-beta för att undertrycka T-cellernas funktion. De visade att tillsats av trombocythämmande läkemedel för att T-cellen terapi hämmade melanom tillväxt i möss.

RELATERAT: Acetylsalicylsyra, andra trombocythämmande läkemedel öka T-cell terapi i möss med malignt melanom

För Wyss studie, Papa och kollegor blandade lockbete och normal trombocyter med mänskliga bröstcancerceller och observerade dem i en modell av den mänskliga kärlsystemet. Vettar nästan helt förhindra blodplättar att hjälpa cancer celler invadera kanalen väggen. Möss som fick den hopkok såg också betydligt mindre och färre metastaserande tumörer jämfört med dem som får normala trombocyter ensam, rapporterar teamet.

Ännu viktigare, kunde forskarna att snabbt vända lockbete’ hämning av normal trombocyternas aktivitet helt enkelt genom att transfusing fungerande trombocyter till kanaler. Om det kan översättas på människor, patienter skulle kunna förberedas för operation snabbt, forskare figur. Och eftersom lockbete kan skapas med patientens egna trombocyter, skulle de inte kan utlösa en farlig immunreaktion.

“Reversibla och omedelbart insättande av åtgärder är större fördelar för våra blodplättar lockbete, och vi ser dem för att vara användbara i sjukhus-baserade situationer såsom att förhindra koagulering i hög-risk patienter bara innan de genomgår en operation, eller när det ges tillsammans med cellgifter för att förhindra att befintliga tumörer från att sprida sig,” sade Pappa.

Innan cellterapi kan testas på människor, Papa och kollegor kommer att behöva för att förbättra lockbeten så att de kan stanna i blodet längre. De planerar också att undersöka potentialen i den lockbete för att användas som bärare för att hjälpa till att leverera läkemedel för att tumör-celler, som de menar skulle kunna vara ett första steg mot ett målinriktat och förebyggande av metastaserande cancer.