Ved hjelp av “decoy’ blodplater for å demme opp for blodpropp og kreft metastaser

0
42

Når blodplater som bidrar til å danne blodpropp bli overaktiv, kan det føre til hjertesykdom og slag, mens også fremme spredning av ondartet kreft celler. Platehemmende medikamenter som aspirin og Plavix (klopidogrel) har blitt utviklet for å redusere farlige blodpropp. Men å reversere effektene av disse stoffene kan ta så lenge som en uke, utsette pasienter for ekstra risiko for ukontrollert blødning i krisesituasjoner.

Forskere ved Wyss Institutt ved Harvard-Universitetet har laget “decoy” blodplater som de sier kan redusere blodpropp og er også lett reversibel. Hva er mer, de kan være i stand til å brukes til å forebygge kreft sprer seg, mener de.

Laget skapte terapi ved å ta normal blodplater og fjerne deres ytre lipid membran og noen indre innholdet. Når disse cellene ble lagt til normal menneskelig blod i en blod-fartøy-som kanal, forskere observert redusert aggregering og bindende. Lignende resultater ble også oppnådd i en kanin modell av vaskulær trombose. Forskerne beskrev lokkeduer i Science Translational Medicine.

“Lokkeduer, i motsetning til vanlig intakt blodplater, er i stand til å binde seg til åreveggen og sannsynligvis hindre den normale blodplater’ evne til å binde så vel,” sa studien er første forfatteren, Anne-Laure Pappa, Ph. D., i en uttalelse.

Den Wyss team ønsket også å teste sine lokkeduer i kreft, fordi blodplater er kjent for å skjerme kreft celler fra kroppens immunforsvar, og dermed hjelpe dem til å spre seg til fjerntliggende områder. Faktisk, forskere ved Medical University of South Carolina hadde tidligere funnet at blodplater utskille et molekyl kalt FORETAK-beta til å undertrykke T-celle funksjon. De viste at å legge til platehemmende medikamenter til T-celle terapi hemmet melanom vekst i mus.

RELATERT: Acetylsalisylsyre, andre platehemmende medikamenter boost T-celle terapi i mus med melanom

For Wyss studie, Pappa og kolleger blandet lokkeduer og normal blodplater med menneskelig brystkreft celler og observert dem i en modell av den menneskelige vaskulære systemet. Den lokkeduer nesten helt forhindret blodplater fra å hjelpe kreft celler invadere kanalen veggen. Mus gitt concoction så også betydelig mindre og færre metastatisk svulster sammenlignet med de som fikk vanlig blodplater alene, team rapportert.

Viktigere er at forskere ikke var i stand til raskt å reversere lokkeduer’ hemming av normal platederivert aktivitet bare ved transfusing funksjonelle blodplater til tv. Hvis det kan bli oversatt i mennesker, pasienter kunne være forberedt for kirurgi raskt, forskere figur. Og fordi lokkeduer kan opprettes med pasientens egne blodplater, de ville ikke utløse en farlig immun reaksjon.

“Reversibilitet og umiddelbar igangsetting av handling er store fordeler av våre platederivert lokkeduer, og vi ser dem for å være nyttig i sykehus-basert situasjoner som hindrer clotting i høy-risiko pasienter før de gjennomgå en operasjon, eller når det gis sammen med kjemoterapi for å hindre at eksisterende svulster fra å spre seg,” sa Pappa.

Før celle terapi kan bli testet på mennesker, Pappa og kolleger trenger å forbedre lokkeduer, slik at de kan bo i blodet lenger. De planlegger også å undersøke potensialet som lokkeduer for å brukes som bærere for å hjelpe levere legemidler til kreftceller, som de mener kan være det første skrittet mot et målrettet forebygging av metastatisk kreft.