Rännor & Ladders—Novartis Sandoz chief utgångar, skapar spin-off och försäljning rykten

0
20


Välkommen till denna veckas Rännor & Stegar, vår roundup körningar, avskedanden och retirings i hela branschen. Vänligen sänd bra word—eller dåligt—från din butik för att Conor Hale, och vi har det här i slutet av varje vecka.

Novartis Sandoz chief utgångar, skapar spin-off och försäljning rykten


Sandoz
VD Richard Francis kommer att avgå den 31 Mars.

Novartis VD Vas Narasimhan sade i januari att Big Pharma är inriktad på “de-integration” av copycat drugmaker Sandoz från resten av verksamheten, men Francis’ tidig avresa har förnyade spekulationer kring en eventuell spin-off eller försäljning—rykten Novartis har vid upprepade tillfällen försökt att squash. Efter att ha tjänstgjort som Sandoz VD sedan 2014, Richards sa att han är upphetsad om översyn, men att “en flera år lång resa som jag inte kan engagera sig i,” och lämnar av personliga skäl. På ett kvartalsresultat samtal tidigare i år, Narasimhan sade bolaget anser att generika franchise “en integrerad del av Novartis.” Men att att “förändra verksamheten,” Novartis strävar efter att göra Sandoz en självständig enhet under de kommande 18 månaderna. FiercePharma

NCI Direktör Ned Sharpless att vara interimistiska FDA kommissionär


FDA
NCI Direktör Ned Sharpless, M. D., kommer att fylla i som FDA-chef.

Följande FDA Kommissionär Scott Gottlieb s tillkännagivande förra veckan att han kommer att avgå från posten i början av April, biopharma har industrin drog en suck av lättnad med Trump-administrationens val av Sharpless att tjäna i tiden. I en not till investerare med titeln “Katastrof Avvärjdes,” Piper Jaffray analytiker beskrivs Sharpless som en lång tid insider och läkare/forskare, och sade att de tror att han kommer att fortsätta FDA på sin kurs i ökad effektivitet. Dessutom, Sharpless är inte främmande för att FDA, i nära samarbete på flera initiativ som chef för NGI. Hans utnämning kan innebära ytterligare myndighetssamarbete mellan den federala regeringens huvudsakliga medicinsk forskning och innovation arm och dess tillsynsmyndighet för branschen. FierceBiotech | FiercePharma

C4 poaches nya gemensamma organisationen av marknaden efter undertecknandet $900 klinisk utveckling ta itu med Roche


C4 Therapeutics
Adam Kristall, M. D., Ph D., kommer att vara det nya chief medical officer.

Tidigare senior director i Novartis Institut för Biomedicinsk Forskning, Crystal kommer att hjälpa till att bära den tidigare Hårda 15 vinnare är riktade protein degraders närmare kliniken. C4 har inked samarbeten med Roche, Calico och de flesta nyligen Biogen, som har till största delen fokuserat på de prekliniska arbete. Men i januari, Roche åter höjt sina tidigare sek 750 miljoner upptäckt att hantera ett potentiellt $900 miljoner projekt som kunde se C4 ta sina egna små molekyler i tidig klinisk utveckling. FierceBiotech

Karuna anlitar ett annat ex-Lilly vetenskapsman i strävan att återuppväcka CNS-läkemedel


Karuna Läkemedel
Christian Felder gick som VP discovery research.

Felder utnämningen återförenar honom med xanomeline, en gång misslyckats med Alzheimers sjukdom läkemedel som han hjälpt till att genom tidig utveckling på den Stora Biotech, som hade fört M1-agonist djupt in i kliniken under 1990-talet. Trots sin giftighet så småningom förpassas den till scrapheap, Karuna har kläckt en plan för 20 år på att para ihop det med ett läkemedel som kan motverka dess effekter utanför hjärnan. På Lilly, Felder tillbringade 21 år som forskarassistent, publicering tiotal uppsatser på muskarina receptorer och läkemedel som riktar dem, inklusive xanomeline. FierceBiotech

> Tiburio Therapeutics har pocherad Avrobio tidigare chief medical officer, Nerissa Kreher, M. D., att fungera som sin egen GOM bara två månader efter att höja $31 miljoner i en serie A. Tiburio presenterades i januari med två kliniska fas föreningar licensierade från Ipsen, som syftar till att hämma celltillväxt samt flera sällsynta endokrina sjukdomar. FierceBiotech

> Francine Kaufman, M. D., fd ordförande för American Diabetes Association och de flesta nyligen gemensamma organisationen av marknaden för Medtronic Diabetes, har gått kontinuerlig glukos övervaka utvecklare Senseonics som sin gemensamma organisationen av marknaden. Företaget hoppas att stötta den AMERIKANSKA kommersialisering av sin implanterbara, 90-dagars Eversense CGM-systemet, som startade förra sommaren. FierceMedTech

> Immusoft s chief scientific officer, Jason Fontenot, Ph D., har gått Sangamo Läkemedel som sin senior VP av cellterapi, att övervaka sin BIL-T immunologi rörledning och dess partnerskap med Sanofi och Gilead s Kite Pharma. Innan Immusoft, Fontenot på väg upp explorativ forskning på Juno Therapeutics, och var som gruppledare i immunologi institutionen vid Biogen. Release

> Lång tid chef för kardiovaskulär medicin vid Ohio State University, William Abraham, M. D., har gått med i ett tidigt skede devicemaker V-Våg som chief medical officer. V-Wave utvecklar ett minimalt invasiva implantat shunt som behandlar avancerad hjärtsvikt genom att länka de två atria av hjärtat, och reglerar förmakstrycket. Release

> William Hodder har gått riktade läkemedel start Escient Läkemedel som chief business officer. Hodder var tidigare senior VP för företagens utveckling på Huvudpersonen Therapeutics, affärsutveckling och vice vd på FibroGen och som grundare och VD för Trenovus. Release

> iOnctura heter Michael Lahn att vara chief medical officer och främjat dess chef för translationell forskning och tidig utveckling, Zoë Johnson, chief scientific officer. Lahn går iOnctura från Incyte där han på väg upp klinisk utveckling för Europa. Release

> Typ 2-diabetes program utvecklare Virta Hälsa har väckt den Derek Newell som chef för kommersiell och Lucia Guillory som chef för människor. Han var tidigare direktör och ordförande för Castlight Hälsa och VD för Jiff, medans Guillory leda mänskliga resurser på Patreon. Release

> Neurodegenerativa sjukdomar devicemaker EnClear Terapier har anställt Kevin Kalish och VP av R&D, tillsammans med ungefär $2 miljoner nya såddfinansiering. Kalish har haft flera roller på Medtronic, Boston Scientific och Johnson & Johnson. Release