Glioblastoma hävdar en annan pharma offer som AbbVie är ADC misslyckas för att öka överlevnad

0
74

Vid sidan av cancer i bukspottskörteln, den aggressiva cancer i hjärnan glioblastom (GBM) är en av de tuffaste cancer ute. Nu, AbbVie är ännu en biopharma lära sig den läxan själv.

Oddsen var mot företaget från början, med tanke på den stora graden av floppar mot denna svåra-att-att-behandla sjukdom som oftast drabbar yngre vuxna och barn, tillsammans med svårigheten att få en antikropp-läkemedels konjugat (ADC) för att träffa sin överlevnad mål.

Enligt den Nationella Hjärntumör Samhället, för den vanligaste formen av primära maligna hjärntumörer, glioblastoma multiforme, den femåriga relativa överlevnaden är en dyster 5,6 procent med en median överlevnad på cirka 15 månader.

GBMs är också snabb på att utveckla, med tumörer som består av olika celler, och har en hög återfall på 90%. De flesta behandlingar är kirurgi, där så är möjligt, och kemo/radioterapi.

Roche är flera som anges cancer blockbuster Avastin, som är utformad för att blockera ett protein som kallas vascular endothelial growth factor, är en av de få målriktade läkemedel ska godkännas för glioblastoma multiforme, även om de Europeiska tillsynsmyndigheterna har förkastat det i det förflutna för att inte vara tillräckligt bra.

Fou vägen för att behandla denna fruktansvärda sjukdom är full med fel, som senast kommer från BMS ” checkpoint-hämmare Opdivo tidigare denna månad. Hjärntumörer är en dyster historia, och AbbVie har blivit det senaste offret för denna tomt.

RELATERAT: Bristol-Myers ” Opdivo misslyckas hjärntumör testa igen, denna gång i new patienter

Det var att testa sin experimentella ADC depatuxizumab mafodotin (Depatux-M, tidigare känd som ABT-414), som går ut efter den mutation epidermal growth factor receptor (EGFR) eller mutant EGFRvIII, vilket också är målet för vissa äldre cancer medicin.

I en fas 3-test, som kallas INTELLANCE-1, med som användes i nydiagnostiserade GBM patienter vars tumörer hade EGFR: Det överlevnad visade ingen fördel, och med tanke på dess fattiga visar, en Oberoende Data Monitoring Committee rekommenderas det ska vara nu. “Inskrivning i alla pågående Depatux-M studier har stoppats,” sade företaget.

“Glioblastoma för patienter och deras vårdgivare att möta en förödande sjukdom som det inte finns några behandlingsmöjligheter. Samtidigt som vi är besvikna över att Depatux-M kunde inte visa på ett överlevnadsfördelar i INTELLANCE-1-studien, har vi förbundit oss att upptäcka och utveckla nya behandlingsformer för att behandla några av de mest funktionsnedsättande cancer”, sade Michael Severino, M. D., vice ordförande och vd på AbbVie.

Testet är gjort i samarbete med RTOG Foundation, en oberoende, ideell cancer research organisation. Fulla, detaljerade resultat av det misslyckade testet kommer att publiceras vid ett senare medicinsk konferens och i en tidning, biopharma läggas i en kort uppdatering. Aktier i AbbVie doppas i rött med 0,6% i handeln fredag.

RELATERAT: Miljarder spenderas, men AbbVie kan inte fånga en paus med Rova-T som det burkar SCLC rättegång

Detta också slår tillbaka AbbVie är sent stadium av cancer R&D ännu längre, efter den katastrof som var Rova-T. AbbVie är en gång för mycket berömd, läkemedel mot cancer, som köpts från en nästan $10 miljarder biobucks ta itu med Stemcentrx 2016, i januari hamnade kostar företaget en extra $4 miljarder i en nedskrivning.

Förra året, AbbVie sa skulle stoppa inskrivning i en fas 3-studien av Rova-T i lungcancer patienter. Beslutet kom efter en data monitoring committee finns patienter som tar Rova-T hade sämre överlevnad än patienter i kontrollarmen.

Detta var den senaste bakslag i en omgång av dålig visningar från AbbVie efter det övergav sina planer på att söka en snabbare FDA-godkännande för Rova-T som en tredje linjens behandling för återfall eller refraktär småcellig lungcancer.

Detta bidrar också till en senaste svallvågen av dåliga resultat för a / d-omvandlare, som har sett fel för ett antal läkemedel under de senaste åren. A / d-omvandlare ta form av en antikropp, länkare och narkotika i allmänhet ett toxin—och är utformade för att ge en cell-döda nyttolast maligna vävnader och samtidigt begränsa exponering för friska vävnader.

Trots hundratals kliniska prövningar, endast en handfull har gjorts tillgängliga för patienter, särskilt Pfizers nyligen återinfört Mylotarg för akut myeloisk leukemi, Seattle Genetics/takedas Hodgkin lymfom terapi Adcetris och Roche Kadcyla för bröstcancer.

Anledningen till att så få gör det för att marknaden är a / d-omvandlare är komplexa läkemedel med många potentiella fallgropar som kan påverka säkerheten, inklusive mer selektiva med inriktning antikropp, stabilitet ADC i kroppen och den effektivitet med vilken de cytotoxiska nyttolast tas upp i celler, vilket kan leda till off-target biverkningar.

För drygt ett år sedan, ADC Therapeutics övergav en av sin a / d-omvandlare, HER2-targeting drug ADCT-502, efter att det blev klart i en fas 1-studien att det inte skulle kunna ta dosen är tillräckligt hög för att ha en terapeutisk effekt utan tolerabilitet frågor.

AbbVie hade innan Rova-T avslutat en tidig testversion av en ADC för solida tumörer, en av de kandidater som förvärvades som en del av sitt olycksaliga övertagande av Stemcentrx.

Sommaren 2017, en central prövning av Bayers ADC anetumab ravtansine också missade sitt primära mål, inte för att förbättra progressionsfri överlevnad på mesoteliom patienter.

Och i Mars, en fas 3-studien av ImmunoGen är ADC mirvetuximab soravtansine missade sitt primära mål, att inte förlänga progressionsfri överlevnad med mer än kemoterapi, kör investerare att torka 50% av aktiekursen. Det har nu redo att fas 3 om man vill ha FDA-godkännande.

Det har inte varit bara dåliga nyheter dock, med Daiichi får nästan 7 miljarder dollar i en uppgörelse med AstraZeneca för sina anti-HER2 ADC [fam-] trastuzumab deruxtecan (DS-8201), som drabbade dess huvudsakliga mål i en avgörande midstage test denna månad.