Nieuwe inzichten in een worstelende AstraZeneca anti-VEGF drug kon uitbreiding van het gebruik bij kanker

0
70

AstraZeneca ‘ s experimentele kanker drug cediranib werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de remming van VEGF, een eiwit dat vraagt de groei van de bloedvaten in tumoren nodig om te overleven. Maar in klinische studies is het nog niet bewezen dat alles efficiënt, niet om te stapelen Roche anti-VEGF-blockbuster Avastin.

Maar nu Yale University onderzoekers hebben ontdekt dat cediranib heeft nog een tweede functie dat zou kunnen verbeteren de vooruitzichten voor de behandeling van kanker. Naast het blokkeren van VEGF, het voorkomt kanker cellen kunnen herstellen van hun DNA, waardoor ze sterven en de bevordering van de tumor krimpen.

Daarbij cediranib maakt tumoren meer kans om te reageren op medicijnen die rechtstreeks op de remming van de DNA-reparatie-enzym PARP, met inbegrip van AstraZeneca ‘ s Lynparza. De Yale team publiceerde haar bevindingen in het tijdschrift Science Translational Medicine.

“Er is veel interesse in het gebied van kanker in de ontwikkeling van DNA-reparatie-remmers, omdat ze in grote mate zal helpen behandelingen, zoals radiotherapie en chemotherapie, die gericht zijn op het vernietigen van DNA in de cellen van kanker,” zegt senior auteur Peter M. Glazer, M. D., professor en voorzitter van de afdeling therapeutische radiologie aan de Yale Cancer Center, in een verklaring.

GERELATEERD: Kan AstraZeneca ‘ s eierstokkanker drug ook de behandeling van glioblastoma?

Lynparza werd in eerste instantie goedgekeurd voor de behandeling van eierstokkanker gekenmerkt door mutaties in het BRCA-genen. Maar in een laatste fase 2 studie is een combinatie van de drug met cediranib effectief was in het niet-BRCA-mutatie kanker van de eierstokken, wat leidt Glazer en zijn team op een zoektocht om erachter te komen hoe de VEGF-remmer aan het werk was.

Stunt van de groei van bloedvaten naar tumoren kan leiden tot een uitputting van zuurstof, die op zijn beurt kan het moeilijker maken voor de cellen om te herstellen van hun DNA. Maar de Yale-onderzoekers ontdekt in een laboratorium studies die cediranib is eigenlijk een veel meer directe effect op kankercellen.

Blijkt het medicijn blokkeert DNA-reparatie door verstoring van een proces genaamd homologie-gericht reparatie (HDR). Cediranib breekt dat proces door het blokkeren van platelet-derived growth factor receptor, die essentieel is voor de groei van cellen. Dat lijkt te maken van kankercellen gevoeliger voor PARP-remmers.

AstraZeneca gestopt met het ontwikkelen van cediranib als monotherapie in 2016. Maar het vervolg te testen met Lynparza in eierstokkanker en is nu het voorspellen van de FDA de aanvraag voor de combo ‘ s in 2020.

Lynparza, ondertussen, blijft een belangrijke groeimarkt voor AstraZeneca. De drug is de omzet bijna verdubbeld in de jaren 2018 tot en met $647 miljoen euro, als het beweerde meer voorschriften dan andere PARP-remmers op de markt.

En het oncologisch onderzoek van de gemeenschap blijft op zoek naar het gebruik van PARP-remmers in andere vormen van kanker. Vorig jaar, een Yale-groep gemeld dat de geneesmiddelen die nuttig kunnen zijn in de behandeling van twee zeldzame erfelijke vormen van kanker, en het verenigd koninkrijk hebben de onderzoekers zijn het verkennen van de Lynparza het potentieel in de behandeling van glioblastoma

Als voor de Lynparza-cediranib combo, Glazer is optimistisch over de potentie van het verstoren van het DNA-herstel vanuit twee verschillende hoeken zal blijken te zijn waardevol, en niet alleen bij eierstokkanker. “Het doel is nu om te onderzoeken hoe we kunnen het verruimen van de mogelijkheden van deze synthetische dodelijkheid tot andere soorten kanker,” Glazer zei.