Takeda lag upp med Frazier Hälso-och sjukvård för GI biotech lanseringen

0
71

Med Shire del gjort, Takeda är ute efter att minska belastningen lite från sin centrala fou-bas. För detta ändamål har det lanserat en ny biotech tillsammans Frazier Hälso-och sjukvård, Phathom Läkemedel, att ta sin sena mag drog till mållinjen.

Att GI med, känd som vonoprazan, är utformade för att blockera magsyra och behandla gastroesofageal refluxsjukdom. Det är godkänt i en rad marknader i Asien, inklusive Japan, men är fortfarande icke godkända i de mer lukrativa Europeiska och AMERIKANSKA marknaderna.

Phathom, som har fått en $90 miljoner euro i finansiering runda tillsammans med en $50 miljoner kredit, kommer att avsluta testning och syftar till att få grönt ljus i viktiga regioner. Takeda och Otsuka hålla fast vid sin Japanska och andra Asiatiska rättigheter.

Läkemedlet är utformad för att vara ett bättre alternativ att protonpumpshämmare i terapi på egen hand, vilket Takeda säger kan i en stor minoritet av människor misslyckas med att hjälpa till med gastroesofageal refluxsjukdom.

“Takeda omfattar samarbete för att ytterligare utveckla och skapa värde runt lovande tillgångar där partnerskap är mer meningsfullt för vår verksamhet”, säger Asit Parikh, M. D., Ph D., chef för gastroenterologi terapeutiska område enhet på Takeda, i ett uttalande. “Phathom skickliga ledarskap, med djup kompetens i syra-relaterade sjukdomar, placerar dem samt att öka tillgången till vonoprazan i Nordamerika och Europa medan Takeda fortsätter att utnyttja sin närvaro i Japan och flera Asiatiska marknader.”

“Vi är glada att få möjlighet att utveckla vonoprazan för Usa, Europa och Kanada att ta itu med denna enorma otillfredsställda behov”, sade Tachi Yamada, M. D., ordförande i Phathom och venture partner med Frazier, som hjälpte till att höja $90 miljoner för biotech.

“Phathom representerar en unik möjlighet att starta ett nytt företag runt en mycket erfaren, team i världsklass utveckla ett sent skede produkten kandidat som stöds av starka kliniska data och kommersiell erfarenhet.”