Bain skapar $1,1 miljarder fond för färska runda av satsningar på life science

0
25

Bain Capital har höjt en $1,1 miljarder biovetenskap fonden att placera ytterligare en runda av stora satsningar. Fonden ställer Bain upp för att fortsätta slående iögonfallande erbjudanden såsom Pfizer avknoppningar det finansierad genom sitt första life science-investeringar fordon.

Privata investeringar företaget Bain sätta upp sin första life science-fonden 2016, dra in 600 miljoner dollar från tredje part och lägga till $120 miljoner euro av sina egna kassakistor. Sedan dess Bain har varit inblandade i några av de största investeringar inom bioteknik, undviker bolag i tidiga skeden till förmån för företag som har kommit en bit på vägen mot att validera deras rörledningar. Att fokusera led Bain att begå $350 miljoner till en start som förvärvade Pfizer är neurovetenskap pipeline och hjälpa en annan Pfizer spinout höja med $228 miljoner.

Nu, Bain har tagit upp en annan $900 miljoner kronor från externa investerare för sin second life science-fonden, rapporterar Bloomberg. Med Bain begå runt $180 miljoner av sina egna pengar till investering fordon, generellt fonden är ca 64% större än sin föregångare.

Bain kommer att följa samma playbook som för sin första fonden, som har investerat i 15 företag. Den nya fonden kommer att begå mellan $20 miljoner och $100 miljoner till 15 till 20 företag som utvecklar läkemedel, medicinsk teknik, diagnostik eller verktyg. En del av pengarna kommer att gå mot crossover omgångar. En annan delen kommer att stödja fler avancerade företag som behöver stora summor för att stödja utbyggnaden av kommersiell infrastruktur.

Det nuvarande landskapet erbjuder gott om sådana möjligheter. Nivån på ett tidigt stadium VC-investeringar under de senaste åren och intresset för Börsintroduktioner har skapat en pool av företag som letar efter en stor privat runda innan du går allmänheten. Mer biotechs tar droger för att marknadsföra sig. Och “Big Pharma” – företag fortsätter att leta efter sätt att lasta av rörledning framtidsutsikter och smala deras fokus.

Bain ekonomiska inflytande innebär att det är bättre utrustade än de flesta investerare att hjälpa till i dessa situationer. Investeraren är att bygga ut teamet som kommer att övervaka sin life science-verksamhet, bland annat genom att hyra ex-Editas Medicin finanschef Andrew Hack som verkställande direktör.