AstraZeneca läkemedel huvuden till fas 2 i cancer i bukspottskörteln efter liten studie förlänger överlevnaden

0
21

Cancer i bukspottkörteln celler är speciellt bra med att reparera sitt DNA när den är skadad av kemoterapi och strålning, vilket är en anledning till vanliga behandlingar för sjukdomen är ofta ineffektiva. Nu har forskare från University of Michigan Rogel Cancer Center rapporterar lovande resultat från en tidig prövning av ett läkemedel som blockerar ett enzym som cancercellerna behöver för att reparera sin egen DNA.

Läkemedlet, Astrazenecas AZD1775, blockerar ett enzym som kallas Wee1 och på så sätt förhindrar cancer i bukspottkörteln celler från avskärmning sig mot strålning och cellgifter. I ett försök att kombinera AZD1775 med strålning och Gemzar (gemcitabin), 34 patienter med pankreas tumörer som var alltför avancerad för att tas bort med operation hade en median total överlevnad i 22 månader. Som besegrat en tidigare studie av Gemzar ensam, där överlevnaden var bara 12 till 14 månader.

University of Michigan forskarna planerar nu en fas 2-studie av kombinationsbehandling. Resultatet av fas 1, som främst syftar till att bestämma den lämpliga dosen av AZD1775, publicerades i Journal of Clinical Oncology.

“Om vi kan inaktivera de DNA-skador svar i pankreas cancer celler, det kan eliminera behandling motstånd och medvetandegöra cancer effekter av både strålning och cellgifter,” sade leda studie författare Kyle Cuneo, M. D., docent of radiation oncology vid Michigan Medicine, i ett uttalande.

RELATERAT: att Stoppa spridningen av cancer i bukspottskörteln

AstraZeneca förvärvade rättigheterna till AZD1775 från Merck under 2013. Det är en av 250 000 föreningar som är en del av AZ: s Open Innovation—programmet-ett bibliotek av narkotika företaget gör dem tillgängliga för forskare runt om i världen som vill undersöka deras potential i olika sjukdomar.

AZD1775 är för närvarande testas i äggstockscancer och en mängd olika solida tumörer, både som ensam behandling eller i kombination med andra läkemedel, enligt företaget. I 2017, AZ bildas ett samarbete med Kombinationer Alliansen i STORBRITANNIEN för att testa drogen i cancer i huvud och hals. Det finns för närvarande mer än 50 andra prövningar av AZD1775 noterade på ClinicalTrials.gov.

Att förebygga cancer i bukspottkörteln celler från att reparera sitt DNA är en av många idéer som för närvarande utreds för att bekämpa sjukdomen. Förra veckan, en forskargrupp vid Garvan Institute i Australien sa det är att undersöka potentialen för att minska nivåerna av proteinet perlecan, vilket underlättar spridning av pankreas tumörer celler till andra delar av kroppen. Kombinera en perlecan-sänkande läkemedel med kemoterapi kan stoppa spridningen av sjukdomen, den lag som föreslås.

Flera andra behandlingsregimer studeras, inklusive en kombination av Mercks checkpoint-hämmare Keytruda med GlaxoSmithKline RIP1-hämmare. I möss, som behandling ramped upp de aktivering av immunförsvaret för att döda cancer, vilket föranledde GSK för att starta kliniska prövningar i människor med nedsatt duktal adenocarcinom.

University of Michigan team som planerar nu en fas 2-studie av AZD1775 rapporterade att förutom att utvidga median total överlevnad, en kombination av läkemedel med Gemzar och strålning avvärjt progression av cancer i bukspottskörteln i fas 1-studie för en median på nio månader och tolererades väl.