Hur nematod maskar kan inspirera säkrare användning av opiater

0
29

Smärtstillande opioider har kommit under eld på sistone på grund av deras beroendeframkallande egenskaper och potential för missbruk. Forskare vid the Scripps Research Institute gick och letade efter ledtrådar för att minska opiater ” toxiska effekter, och på så sätt byggt upp en forskningsplattform baserad på nematoder. Denna forskning har lett fram till en sällsynt receptor de säger kanske en dag göra opiatmissbruk säkrare.

Nematod som Scripps Research team som används kallas Caenorhabditis elegans. Dessa jorden maskar har en opioidlike system som styr ätbeteende och svar på skadliga stimuli. Med hjälp av maskar, forskarna identifierade GPR139 som en hämmare av opioid-inducerad signalering. Receptor—som hör till de stora G-protein-kopplad receptor (GPCR) familjen—gör maskar mindre känsliga för opioider biverkningar, de som redovisas i en studie som publicerats i Science.

Opiater som morfin och fentanyl mål mu-opioid-receptorer (MORs) för att uppnå smärtlindring. Att studera beteendet hos de receptorer, Scripps forskare genetiskt modifierade C. elegans så det skulle uttrycka däggdjur MOR i dess nervsystem.

Cirka 900 av mutationer de framkallas produceras onormal känslighet för både morfin och fentanyl. Ytterligare analys ledde dem till en understudied anonyma CELLMEMBRAN som kallas FRPR-13. De nollställs in på däggdjur analog GPR139 eftersom det är uttryckt i centrala nervsystemet snarare än i “periferin”, sade de i studien.

Visar sig, GPR139 kan ha en hämmande inverkan på MOR signalering. Ta bort GPR139 i möss ökad förmåga av morfin för att hämma nervceller bränning genom att minska nivåerna av MOR, forskarna observerade. Att översättas till en signifikant ökad smärtlindrande effekt i GPR139 knockout-djur.

Vad mer, när en kronisk morfin utbudet var avskurna möss som saknar GPR139 hade färre abstinenssymtom än deras vanliga motsvarigheter. Laget som tillskrivs den skillnaden att förändringar i eldhastighet av nervceller i en del av hjärnan som kallas locus coeruleus, som är inblandade i opioid uttag. Olidlig tillbakadragande symtom som illamående, hunger och ångest förekommer ofta i människor när de slutar med opiater—ett betydande hinder för patienter som söker för att övervinna sitt beroende.

RELATERAT: Allergan har misslyckats med depression läkemedel visar löfte i opioid uttag

Nu som opioid överanvändning har identifierats som ett hot mot folkhälsan i USA, har forskare är på jakt efter nya sätt att bekämpa beroende och samtidigt bevara droger smärtstillande effekter. Forskare vid Duke University och Villanova University fann nyligen att Allergan har misslyckats med antidepressiva rapastinel kan hjälpa till att hantera abstinensbesvär som, till exempel. Och forskare vid Walter Reed Army Institute of Research och National Institutes of Health som arbetar med att utveckla en heroin-vaccinet har rapporterats om att läkemedlet kan producera antikroppar som blockerar heroin från att utöva euforiska effekter i hjärnan.

Scripps-forskarna hoppas att upptäckten kommer att väcka nya idéer för att öka opioid säkerhet. “Våra resultat tyder på att GPR139 potentiellt skulle kunna utnyttjas farmakologiskt för att öka säkerheten och effekten av opiater läkemedelsbehandling,” författarna säger i studien.