Pfizer spinout Cerevel anställer Coles som VD

0
34

Tony Coles har tagit upp VD-rollen på Pfizer-spinout Cerevel Therapeutics. Utnämningen sätter den man som ledde Onyx Pharmaceuticals till en $10 miljarder övertagande i avgift för att använda $350 miljoner av Bain Capital pengar för att avancera en rörledning för neurovetenskap program.

Cerevel snurrade ut av Pfizer med tre kliniska fas tillgångar och de stora Bain investeringar för nästan ett år sedan. Sedan dess Cerevel har satt ihop en ledningsgrupp, vilket på lång sikt Merck staffer John Renger ombord som chief scientific officer och anställa människor från Sangamo Therapeutics och Bain för att fylla andra C-suite inlägg.

Nu, Cerevel har fyllt sin topp position. Coles började arbeta med Cerevel som ordförande för styrelsen i slutet av förra året men har varit fokuserat på att Yumanity Läkemedel, bioteknik han grundade och ledde fram tills mycket nyligen.

Tidigare denna månad, Richard Peters tog över som VD för Yumanity. Coles överförts till den verkställande ordföranden roll vid utnämningen av Peters, men det ändrar ändå lämnade honom med kapacitet att ta på sig mer arbete. Cerevel är mottagare av förändring.

Pfizer spinout blir den fjärde företag Coles har kört. Svan fick sitt första skott på att vara VD på NPS Läkemedel. Efter tre år på NPS, Coles flyttade till Onyx, där hans framgång i att vägleda Kyprolis att marknaden lockade en buyout bud från Amgen. Coles ställa upp Yumanity strax efter försäljning av Onyx och sprang det upp till början av denna månad.

På Cerevel, Coles ärver en ganska avancerad fou-pipeline. Cerevel ledande kandidater är en dopamin D1/5PA agonist och en GABA EN positiv modulator, som båda är i fas 2. Dessa läkemedel är dragna av två fas 1 tillgångar och en koppling av prekliniska program.
 
Med ett team på plats och pengar att spendera, Cerevel planer på att starta sex kliniska studier som omfattar narkotika i slutet av nästa år. Om några av Cerevel satsningar komma ut, det har en chans att förbättra resultaten för patienter med epilepsi, Parkinsons sjukdom, psykos och missbruk samt uppfylla sin ambition att växa till ett av de ledande neurovetenskap företag.