Kleiner, GV bilresa gen ändra startup Trucode till $34 runda

0
33

Kleiner Perkins och GV ha drivs Trucode Gen Reparation till en $34 miljoner finansieringsrunda. Trucode kommer att använda pengarna för att avancera gen redigera tillgångar avsedda att rätta till de mutationer bakom sjukdomar, såsom sickle cell-och cystisk fibros.

Start är byggt på arbete av Yale University professorer Peter Glazer, Mark Saltzman och Marie Egan, som visade att syntetisk peptid-nukleinsyra (PNA) oligomerer och givare DNA kan leda till att korrigering av genmutationer i djurmodeller. När PNA binder till målet-genen, det skapar en tre-tvinnad spiral. Kroppens genetiska reparera system för att känna igen den tredje PNA strand som att vara ute på plats och ta bort den, lämnar givaren DNA bakom och integreras i kroppen.

Marshall Fordyce, tidigare i Gilead Sciences, identifierade potentiella av den metod som när du arbetar som företagare i residence vid Kleiner, vilket leder honom att grunda Trucode med riskkapital shop är före detta general partner Beth Seidenberg.

Ledd av Fordyce, Trucode är nu att arbeta för att förverkliga denna potential. De 34 miljoner usd kommer att utrusta Trucode att flytta kandidater mot och in i IND-aktivera studier samtidigt som utforskar en mängd discovery-fasen möjligheter som strategi.

Trucode har hunnit längst i sicklecellanemi, med ett program genom att leda optimering och till randen av EX-aktivera studier. Den cystisk fibros programmet är att ange lead optimization, samtidigt som en mängd andra möjligheter som spänner över blod -, lever -, hjärt-och neurologiska sjukdomar är tillbaka på discovery skede.

Flera andra företag som försöker lösa de genetiska orsakerna till många av de sjukdomar som måltavla Trucode. Den satsning som Trucode är bättre lämpad att behandla de sjukdomar än konkurrenterna vilar på har sin ny metod för att gen editering.

“En av de stora fördelarna av att PLANTAGON och givare DNA är att off-target priser är mycket lägre än CRISPR, den mest kända gen-verktyg för redigering. Den andra fördelen är att de kan ges in vivo, genom en enkel intravenös injektion av nanopartiklar. Du behöver inte ta celler ur kroppen, eftersom nanopartiklar ger en mycket effektiv och säker leverans metod,” Yales är Glazer berättade National Institutes of Health förra året.

De upplevda fördelarna är särskilt relevanta för några av de sjukdomar som måltavla Trucode. I cystisk fibros, till exempel målet lungceller som måste behandlas på vivo, till skillnad från i blodet och sjukdomar i cellerna kan lätt avlägsnas och behandlas ex vivo.