GSK köper celiaki start Sitari 6 år efter grundandet det med Avalon

0
38

GlaxoSmithKline har ingått ett avtal om att köpa Sitari Läkemedel, som första företag som skapas genom samarbete med Avalon Ventures.

Sitari, ett prekliniskt stadium biotech, är att utveckla hämmare av TG2 enzym som behandlingar för autoimmuna sjukdomar i matsmältningsorganen celiaki.

GSK och Avalon kom tillsammans för att hittas Sitari 2013. Sitari upp en $10 miljoner av serie A omgång under samma år och arbetade sedan inom Avalon ‘s COI Läkemedel inkubator för att utveckla intellektuell egendom i-licensierad från Stanford University’ s Chaitan Kholsa. Efter att ha etablerat ett prekliniskt program, Sitari har nu genererat tillräckligt med bevis för att övertyga GSK om att förvärva dess verksamhet.

Övertagandet värde som fortfarande är hemlig, kommer att ge GSK ägande av Sitari och alla dess immateriella rättigheter, miljö Big Pharma upp arbetet för att få en TG2-hämmare i klinisk utveckling.

Sitari och GSK: s intresse i TG2 stöds av belägg för att den enzymatiska aktiviteten av det protein som utlöser den inflammatoriska kaskaden som driver och definierar sjukdom. Att cascade ligger bakom mag-skador och nedsatt absorption av näringsämnen som förhindrar celiaki patienter från att äta livsmedel som innehåller gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn.

Genom att hämma TG2, Sitari tror att det kan slå ned den autoimmuna reaktion som initierats av protein, vilket frigör celiaki patienter från några av de problem och komplikationer som är förknippade med deras tillstånd.

Den tanken har lockat andra grupper. Förra året, Dr Falk Pharma och Zedira började en fas 2a studie av TG2-hämmare ZED1227. I en musmodell, ZED1227 nedsatt mag-TG2 till normala nivåer.

Förvärvet av Sitari flyttar GSK i konkurrens med dessa företag och andra biotechs som kommer på den celiac sjukdomen från olika vinklar. Mer allmänt förvärvet innebär en vinst för modell GSK och Avalon är etablerad, även om det ser ut att vara den enda biotech Big Pharma köper genom samarbete.

“GSK och Avalon har banat väg för en unik biotech finansiering modell som utformats för att identifiera nya mål från top-tier akademiska labs och översätta banbrytande upptäckter till lovande kliniska kandidater,” GSK Senior Vice President John Lepore sade i ett uttalande.