Spränga stenar ryska lab som lagrar smittkoppor

0
32

Den ryska anläggning som hus smittkoppor har upplevt en gas-cylinder explosion som ledde till en brand. Ingen miljögiftiga ämnen som fanns i rummet där explosionen skedde, enligt den ryska Staten Research Center i Virologi och Bioteknik (Vektor).

Vector är en av två anläggningar där variola virus, det smittämne som orsakar smittkoppor, lagras officiellt. Måndag, en explosion som tillskrivs en gasflaska rockade ett rum på femte våningen i den sex våningar Vektor byggnad, vilket orsakar en brand. Vektor sade sanitära kontroll rummet höll på att repareras på den tiden och var fri från biologiskt farliga material.

En person på platsen som var skadade, men det är omfattningen av de rapporterade effekterna av explosion och brand på människors hälsa. Vektor-och borgmästaren i Koltsovo, den Sibiriska uppgörelse där forskningsanläggningen bygger, både förklarat att inget biologiskt farliga material släpptes som en följd av explosionen.

Vector är kanske mest känd för bostäder variola virus, men den är involverad i en rad av forskning relaterad till flera virus. Laboratoriet listor forskning om vaccin mot influensa, mässling och hepatit A bland sina nuvarande projekt.

Förekomsten av variola virus och andra patogener, inklusive HIV, Ebola, på den Vektor webbplats har lett till den globala mediebevakningen av explosion. Medan de artiklar har rapporterat officiella uttalanden att tona ned effekten av explosionen, de har också noterat att Ryssland är resultat av underplaying betydelsen av jämförbara evenemang.

Förra månaden, ryska myndigheterna förnekade inledningsvis som en raket bär kärnämnen hade exploderat, enligt The Guardian, enligt uppgift även dölja den typ av incident från sjukhusets personal som behandlade människor utsätts för en dödlig strålning nivåer. Senare rapporter visar fem människor dog i den händelsen, men uppgifter om exakt vad som orsakade explosionen är ännu växa fram.