Koalor kasta ljus på DNA: s förmåga att stå emot virus som orsakar cancer

0
45

Ett retrovirus som kallas KoRV-En har spridits genom koala befolkningen i Australien, som lämnar djur som är känsliga för infektioner och cancer. Viruset också invaderar könsceller celler, så några nyfödda koalor sluta med patogen i DNA i varje cell i sin kropp.

Nu har forskare från University of Massachusetts Medical School och University of Queensland är att studera KoRV-En för att få nya insikter i hur retrovirus ändra utvecklingen av DNA. Och de har upptäckt att de genomet har sitt eget immunförsvar—och en som avgör hur DNA från en art förändras över tid. De publicerade sina fynd i tidskriften Cell.

RELATERAT: Hur kameler och lamor är att inspirera nya behandlingar för cancer, MS och mycket mer

Retrovirus (HIV bland dem) brukar inte infektera könsceller, men ett fåtal har. Ibland är det en bra sak: bildandet av moderkakan i alla däggdjur, inklusive människor, möjliggjordes av en gen som har sitt ursprung från ett virus, enligt ett uttalande från mobiltelefon.

Vad den nya studien avslöjade är den process genom vilken arvsmassan som bestämmer vad den vill innehålla och vad den vill kasta bort. Nyckeln ligger i distanser som kallas introner. I gener, introner är skarvade för att få proteiner. Men retrovirus som också har introner, av vilka vissa är osplitsat, vilket gör att infektionen till att reproducera och sprida sig.

Forskarna upptäckte att könsceller kan känna igen osplitsat viral RNA från inkräktare, och sedan omvandla dessa Rna till “känsla piRNAs,” som blockerar virus.

“Cellerna känner igen osplitsat sekvens som ett virus, och inte en gen, och montera en inledande försvar,” sade en senior författaren William E. Theurkauf, Ph D., professor i molekylär medicin vid UMass Medical School, i ett uttalande från UMass. Det är besläktad med när “din kropp monterar ett första medfödda immunsvar mot virus och bakterier.”

Nästa steg för forskarna blir att försöka räkna ut hur de KoRV-En får i könsceller. Theurkauf och kollegor planerar ytterligare experiment för att bestämma den exakta komponenter i celler som har förmåga att känna igen virus-RNA och sedan ändra det så att det inte längre är patogena.

“Vi tror att vi kan reda ut det genom att titta på koalor,” Theurkauf sagt.56