Novo väskor rättigheter till UBE den prekliniska NASH utsikter

0
73

Novo Nordisk har plockat upp globala rättigheter till en preklinisk nonalcoholic steatohepatitis (NASH) kandidat från UBE Industries. Affären ger Novo kontroll av UD-014, en liten molekyl som hämmare av semicarbazide-känsliga amin oxidas/vaskulära vidhäftning protein-1 (SSAO/VAP-1).

UD-014 har flugit under radarn hittills. Japan är UBE har publicerat data länka (PDF) drog till förbättrad njurfunktion hos råttor och presenteras (PDF) en mekanistisk förklaring av potentiella värdet av att hämma SSAO. I ett meddelande som anger dess önskan att utlicensiera UD-014, UBE sade läkemedel visar “övertygande effekt i en STAM musen NASH modell.”

UBE är läkemedel som potentiellt blir på två mekanismer relaterade till NASH. Den prekliniska data som genererats hittills tyder på att hämma SSAO/VAP-1 kan utlösa ett anti-inflammatoriskt svar och har en antioxidativ effekt på endotelceller.

Novo har sett tillräckligt i de begränsade uppgifter som att skriva en check för UD-014. Avtalet har en förskottsbetalning av hemlig storlek, plus milstolpar samt royalties. När projektet överförs till Novo, danska drugmaker kommer att hantera ytterligare utveckling av kandidaten.

UD-014 kommer slot i en pipeline som redan har en klinisk fas NASH program. Novo kör en fas 2-studie av semaglutide i NASH-patienter och arbetar med Gilead Sciences på en mid-fas studie av GLP-1 analog i kombination med firsocostat och cilofexor. Novo är också att investera i inre kapacitet forskning i en sökning efter andra NASH kandidater.

Push-in NASH återspeglar sambandet mellan sjukdom och Novo traditionella fokus på diabetes. Genom att rikta sjukdomar relaterade till diabetes, Novo har en chans att använda sin expertis till upptäckten och utvecklingen av molekyler som är utanför den starkt konkurrensutsatta, pris-pressad område där det fick sitt namn.