Attackerande resistenta infektioner genom att utnyttja bakteriell svaga punkter

0
423

Världens mest förargliga smittsamma bakterier Staphylococcus aureus, Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae bland dem—har snabbt blivit resistenta mot tillgängliga antibiotika. Nu, två forskargrupper är att föreslå helt nya metoder för att angripa dessa buggar, inte genom att döda dem direkt, men snarare genom att ta fördel av strukturella svagheter på ett sätt som gör det omöjligt för bakterier att överleva.

Forskare som leds av McMaster University i Kanada nollställs in på meticillinresistenta staph (MRSA). De avskärmade 45,000 små molekyler och slå på en som fungerar genom att minska möjligheten av MRSA att tolerera ett immunförsvar attack. De beskrev upptäckten i tidskriften Nature Chemical Biology.

Antibiotika, som laget kallas MAC-545496, uncouples MRSA från glycopeptide resistance-associated protein (GraR). Detta protein som normalt sköldar MRSA från yttre hot, som gör att bakterien att bli resistent mot front-line antibiotika. Utan GraR, felet blir mycket mer sårbar till immunförsvaret krigsmateriel, forskarna säger.

“Detta antimikrobiell har en mycket spännande verkningsmekanism, ungefär som att slå många flugor i en smäll”, sa ledande författare Eric Brown, Ph D., professor i kemi och biomedicinsk vetenskap vid McMaster, i ett uttalande.

RELATERAT: Hur snabbt modifierade virus kan bekämpa resistenta bakterier

En ny peptid kan erbjuda ett nytt sätt att behandla gram-negativa bakterier som E. coli, tyder på ett internationellt team av forskare från Justus Liebig-Universitetet i Giessen i Tyskland, Northwestern University och andra institutioner. Deras strategi är inriktad på att störa de yttre membran som skyddar dessa buggar från externa attacker.

Peptiden, som kallas darobactin, verkar genom att binda till proteinet BamA, som befinner sig på de yttre membran av gramnegativa bakterier. Detta förhindrar fel från upprättande av en intakt yttre membran, som i sin tur orsakar dem att dö, rapporterar forskarna i tidskriften Nature.

“Det är särskilt intressant att notera att denna tidigare okända svaga punkten ligger på utsidan av bakterier, där ämnen som lätt kan nå den,” sade medförfattare Till Schäberle av JLU Institute of Insect Bioteknik, i ett uttalande.

Teamet upptäckte darobactin genom att studera insekter-patogena nematoder, som är parasiter som förökar sig i larv av insekter. De avskärmade extrakt från parasiter för att testa förmågan att bekämpa E. coli, så småningom landa på darobactin.

Schäberle och kollegor är nu man börjar på vidare forskning darobactin. De planerar att skapa analoger av ämnet som kan vara lämplig för massproduktion, sade de.