Astellas bläck $3B Audentes buyout att expandera i genterapi

0
1147

Astellas Pharma är inställd på att köpa Audentes Therapeutics för $3 miljarder. Affären kommer att göra det möjligt Astellas att inrätta en ny genetisk reglering enhet som leds av en neuromuskulär sjukdom genterapi som är inställd på att bli inlämnade för godkännande på nästa år.

Förra året, Astellas regleringar kring fyra fokusområden. Övertagande av Audentes kommer att lägga ett femte område, kallad genetisk reglering, som kommer att byggas på funktionerna i den förvärvade biotech.

Audentes är inställd på att ansöka om godkännande av X-bundna myotubular myopati (XLMTM) genterapi AT132 i USA och Europa nästa år på styrkan av data koppla den till vinster i neuromuskulär funktion och minskat beroende av respiratorer. Men sällsynthet XLMTM, som påverkar en i en 40 000 till 50 000 levande födda manliga, innebär att de kommersiella förutsättningarna för AT132 är osäker.

Astellas har tittat förbi de avser att placera en betydande satsning på Audentes, betala 110% i premie över biotech stängningskurs på måndag för att försegla affären. Storleken på den premie som tyder på att flera företag kan ha varit intresserad av Audentes, som har varit fallet i andra nyligen genterapi uppköp.

Frågetecken över den kommersiella potentialen i AT132 innebära en del av överklagandet av Audentes är troligen bundna till sin potential för att utveckla och tillverka en pågående ström av genterapi. AT132 är Audentes ” endast i klinisk fas tillgång, men det har genterapi behandlingar för Pompe sjukdom, Duchennes muskeldystrofi och myotonic dystrofi som närmar sig start av mänskliga testning.

RELATERAT: Biogen strejker $877 MKR Nightstar genterapi buyout

Audentes ” pipeline är baserad på en AAV genterapi teknisk plattform och i samband med 1 000 liter tillverkning biotech tror kommer att göra det möjligt att snabbt avancerar och gör behandlingar på ett tillförlitligt sätt i stor skala. Med tanke på bristen av genterapi tillverkningskapaciteten i anläggningen i sig är ett starkt drag för de företag som vill etablera en närvaro i den nya sektorn.

Christopher Raymond och hans kollegor vid Piper Jaffray betonade värdet av tillverkning av tillgångar i en not till investerare.

“Vi har länge sett den brist värdet av Audentes” fullt ut integrerad tillverkning och bred produktportfölj som mycket attraktiv. Och även om mycket av vårt värde som härrör från prekliniska tillgångar som AT845 för Pompe sjukdom och AT702 för DMD, $60 i allmänhet är i ungefärlig av vad vi trodde att det här företaget kan vara värt,” analytiker skrev.

Astellas är senast i en växande lista av företag för att se genterapi i framtiden. Under de senaste två åren, företag, inklusive Biogen, Novartis och Roche har slagit erbjudanden för att lägga till genterapi och tillhörande infrastruktur, driver upp värdet av andra nystartade företag som är verksamma inom området. Raymond anges BioMarin, uniQure och Sarepta bland de företag som kan omfattas av större läkemedelsföretag som fortfarande saknar en “kritisk massa eller meningsfull exponering för genterapi.”

Övertagande av Audentes förväntas avslutas under första kvartalet nästa år.