Brii Biovetenskaper nabs Ikon, GSK veteran för att leda nya fokus på neurovetenskap

0
781

USA-Kina biotech Brii Biovetenskaper är att trycka sig in på nytt territorium med en ny hyra tillsammans med fokus på ett nytt fou-område.

Företaget har tagit på John Kraus, M. D., Ph D., en veteran på Ikonen och GlaxoSmithKline, att leda sina nyskapade neurovetenskap området i en tid när många biopharma företag som funderar på att avyttra, hacka upp och snurra arbetet i denna tuffa-att-spricka-området.

Brii har hittills fokuserat på antibiotika och anti-infectives för sjukdomar såsom tuberkulos och hepatit B och uppvuxen $260 miljoner kronor förra året för att hjälpa till att driva sin pipeline insatser. Detta flytta in neuro är en stor en för företaget, och det är inte utan risker.

Men företaget, som är en bro biotech mellan Kina och USA (men vill arbeta på behandlingar som verkligen påverka Kina), säger i centrala nervsystemet (CNS) störningar är på uppgång i Kina och därför utgör en stor möjlighet, om det går att få det rätt.

“Stigande priser urbaniseringen i Kina, en enormt växande åldrande befolkning och ny forskning öppnar för nya sätt att behandla CNS-sjukdomar har nyligen konvergerade att göra neurovetenskap ett område av stort intresse för läkemedelsutveckling och kommersialisering,” förklarade bolaget.

Han kommer nu att leda denna nya neuro-team och fokus, kommer från att vara vice vd för tjänster för utveckling av läkemedel för större CRO-Ikonen. Den biotech inte i sitt uttalande, men köttet ut detaljer om vad CNS och neuro områden det kommer att vara inriktade på, men den “växande åldrande befolkningen” kan betyda Alzheimers sjukdom kommer att vara ett mål.

Generellt, neuro har blivit en kyrkogård för biopharma under de senaste åren, med ett antal Big Pharmas spinning ut neuro enheter på grund av brist på ROI och montering av misslyckanden.

RELATERAT: Amgen att skära 149 personal i reträtt från neurovetenskap R&D

En av de största av dessa har varit i Alzheimers och demens forskning, som har gett ingenting i mer än tio år, med områden i psykisk hälsa också allvarligt eftersatt. Det återstår att se om Brii kan plocka upp vinner där så många har kämpat och misslyckats, men det förtjänar en eloge för att de försöker.

“Brii Bio har etablerat en robust portfölj av tillgångar med inriktning smittsamma sjukdomar som utgör en betydande börda för patienter och hälso-och sjukvården i Kina”, sade Hong Zhi, Ph D., en av grundarna och VD för Brii Bio.

“Med John ledarskap, utökar vi nu vårt fokus till att omfatta CNS-sjukdomar där vi ser en stor möjlighet att förbättra patientvården genom att skynda på utveckling och leverans av ett genombrott för läkemedel och för att öppna dörrar för alla parter.”

“Efter att ha sett med egna ögon den förödande effekt som CNS-sjukdomar kan ha på patienternas liv har jag ägnat större delen av min karriär till att hitta och utveckla bättre behandlingar”, tillade Han.

“Brii Bio har en unik möjlighet att inte bara fungera som en bro för att få ut nya läkemedel till patienter i Kina, men också att utnyttja den stora digitala plattformarna som finns i Kina för att förbättra patientvården. Jag är entusiastiska över potentialen i denna modell och glada att leda laget som vi använder det i en ny sjukdom område.”